in

POSEBNA LJETNA VEČER U BAREDINAMA – Tradicionalno vršenje žita na gumnu uz dobro vino, iće, volove i tovare

Ugodan ambijent izložbenog prostora Traktor Storyja kod jame Baredine, između Gedića i Nove Vasi, ugostio je proteklog vikenda petu po redu Feštu na gumnu, odnosno tradicionalni prikaz vršenja žita na gumnu koja je privukla velik broj posjetitelja.

Program je bio atraktivan, posebice najmlađima, a glavni akteri  samog prikaza vršenja bili su tovari Nevija Valente iz sela Prašćari i volovi Marija Gašparinija iz sela Fabci.

No, nije manjkalo ni dobrog vina, ali ni degustacije istarske supe, kruha, maslinovog ulja, istarskog pršuta i domaćih fuži.

Valjda podsjetiti da je gumno tvrda zaravnjena površina koja se koristila za vršenje žita. Kao takvo je nekad postojalo i u obližnjem selu Kosinožići. No, kao i mnoga druga, nestala je pojavom strojeva poput vršilica i kasnije kombajna.

U sklopu postava o vršenju žita, u Traktor Story izložbi gumno iz sela Kosinožići rekonstruirano je prema sjećanju mještana i zapisu iz katastra te je tako centralni objekt ove manifestacije.

Vršenje žita na gumnu moglo se odvijati ručno uz pomoć drvenih mlatilica (cip) ali je uglavnom bilo namijenjeno vršenju žita uz pomoć stoke koja je hodajući u krug po naslaganom žitu svojim kopitima odvajala zrno pšenice od stabljike. Iza tog procesa ostala je slama koje se micala i slagala na stog, a zrno se uz pomoć vjetra, bacanjem u zrak, odvajalo od pljeve.

Ovog puta je Silvio Legović, osnivač ovog muzeja na otvorenom, predstavio nekoliko donacija koje su im nedavno stigle: raritetna preša za baliranje slame i sijena koja je stigla iz Belluna, a ondje je i John Deere Lanz, jedan od prvih kombajna s motorom na benzin koji je stigao iz Karlovca.

Posebnu pažnju posjetitelja privukla je demonstracija ručne žetve i one sa starinskim kombajnom.

U sklopu manifestacije otvorena je izložba radova predškolske djece Dječjeg vrtića Girasole iz Novigrada pod nazivom “Maslina” pod vodstvom Denise Zlobec, a mnogobrojni istarski vinari i uljari predstavili su svoju ponudu.

Manifestacija je bila popraćena glazbenim programom banda Farabuti, Limene glazbe iz Vižinade i vokalne etno skupine Nigrignanum Zajednice Talijana Labinci.

Pokrovitelji manifestacije bili su Turistička zajednica Tar – Vabriga i jama Baredine.

Foto Facebook stranica jame Baredine i Ester Diklić

TAR: Krao novčanike po Lanterni

Bez vode 9. srpnja dio naselja Flengi