in

Gušti Merkata u Poreču: Od petka nova manifestacija na tržnici. Pogledajte što vas sve fino čeka

Foto Tanja Kocijančić

Prvi gastro-glazbeni događaj održat će se u petak, 17. svibnja, od 10 do 13 sati

Danas je u Velikoj vijećnici Grada Poreča održana konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i direktor Usluge Poreč Luka Maleš predstavili novu manifestaciju pod nazivom „Gušti merkata”. Ova serija manifestacija održavat će se svaki treći petak u mjesecu do kraja sezone, a organizirane su s ciljem da se revitalizira tržnica te promoviraju autohtoni, lokalni proizvodi i OPG-ovi koji donose na tržnicu domaće svježe proizvode. Upravo s tim lokalnim proizvodima pripremat će se posebna jela za druženje uz marendu na merkatu koja će se posjetiteljima dijeliti besplatno.

-Tržnice su mjesta gdje se može vidjeti kako grad živi ili osjetiti dušu grada. Tržnice su i dio turističke ponude  grada, a ovakvi projekti su odlična platforma za promociju lokalnih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, privlačenje lokalnog stanovništva i turista uz kreirane gastronomske priče i događanja, zato pozdravljam ovaj projekt Usluge Poreč, kazao je gradonačelnik Peršurić.

-Želja je da s guštom predstavimo ponudu naše tržnice te da ona postane mjesto gdje će se naći prijatelji, nešto pojesti s nogu i možda isplanirati sljedeće susrete, naglasio je direktor Maleš.

Poručili su da su svi dobrodošli na prvo druženje na merkatu koje prvog petka organiziraju u suradnji s Turističko – ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč čiji će profesori i učenici pripremati degustacijska jela. Za početak bit će to pljukanci sa šparugama uz posebnu promociju vina Brčić i Terzolo.

 -Svakom sljedećom manifestacijom na isti način predstavit ćemo lokalna jela, specijalitete ili fine marende koje će se moći degustirati, pa će se tako ponuditi ovisno o sezoni, primjerice, jela od naših srdela, pršuta, ulja, slastice… Naravno, pratit će se sezonski trendovi i nudit će se svježi proizvodi s tržnice. Ova manifestacija je samo nastavak naše brige oko tržnice, istaknuo je važnost manifestacije Maleš.

Ranije je već predstavljen projekt rekonstrukcije otvorenog dijela gradske tržnice a to je samo nastavak sukcesivnih ulaganja u prostorije tržnice. Nakon preuređenja ribarnice, saniran je dio krovišta, zamijenjena su ulazna vrata u zatvorenoj tržnici kao i cjelokupna stolarija. U zatvorenoj tržnici ugrađen je novi sustav hlađenja i grijanja te ventilacije, a za kraj je bila obnovljena i fasada na preostalom dijelu upravne zgrade te u dijelu poslovnih prostora tržnice.

Rekonstrukcija otvorenog dijela tržnice sastojat će se u uređenju hodne plohe vanjskog dijela tržnice, s novom funkcionalnom organizacijom, te postavljanja nadstrešnice u funkciji zaštite prodajnih stolova otvorene zelene tržnice, kao i prolaznog prostora koji spaja jugo-zapadni ulaz sa istočnim, od kiše i sunca.

Gradonačelnik je još dodao: „Sve što radimo na tržnici za cilj ima očuvanje i promociju naše tradicije te čuvanju i naglašavanju važnosti lokalnog identiteta. Zajedno s Uslugom stvaramo održivu zajednicu, te što kroz ulaganja, što kroz ovakve manifestacije, trudimo se omogućiti bolje prilike i pomoći lokalnim poljoprivrednicima, proizvođačima hrane te obrtnicima, ali i približiti ponudu naših autohtonih proizvoda gostima koji sve više i više teže upravo ovakvoj autohtonoj, domaćoj ponudi.“

Naglasili su na kraju da vjeruju kako će sugrađani uz dobru hranu, društvo i glazbeni ugođaj brzo znati prepoznati vrijednost događaja, ali i iskazati podršku lokalnim poljoprivrednicima i obrtima te ostalim zakupcima porečke tržnice koji brinu da dobijemo uvijek svježu hranu i namirnice na naše stolove.

Izvor Usluga Poreč

Foto OŠ Tar Vabriga

TAR: Zapažen uspjeh Lucije Trifunović na državnom natjecanju iz talijanskog jezika

Foto Općina Vižinada

Općina Vižinada udrugama dodijelila više od 35 tisuća eura