in

Oleum Olivarum održava se u svibnju, uzorci maslinovog ulja primaju se do 11. veljače

Oleum Olivarum/TZ Buje

I ove godine pod pokroviteljstvom Grada Buja, Turističke zajednice i Pučkog otvorenog učilišta Buje organiziraju se u Krasici 22. susreti maslinara Oleum Olivarum. No, termin je izmijenjen – umjesto u ožujku, kao što je dosad bilo, bit će to 4. i 5. svibnja.

Maslinari koji su zainteresirani za ocjenjivanje mogu uzorke maslinovog ulja donijeti od 1. do 3. veljače u Mjesni odbor Krasica, od 17 do 20 sati. Participacija iznosi 300 kuna. Uzorci se mogu poslati i poštom na adresu: Grad Buje, Istarska br. 2, 52460 Buje, s napomenom „za Oleum Olivarum“ i to zaključno do 11. veljače.

Organizatori pozivaju proizvođače i sve druge ljubitelje maslinovog ulja da se pridruže ovoj manifestaciji te svojim učešćem doprinesu afirmaciji i razvoju maslinarstva u Istarskoj županiji i šire. Svi dostavljeni uzorci maslinovog ulja bit će kemijski analizirani. Za senzorsko ocjenjivanje prednost će imati uzorci koji po fizikalno-kemijskim svojstvima ulaze u kategoriju ekstra djevičanskih ulja i djevičanskih. Za ostale uzorke predviđene su diplome za djevičansko maslinovo ulje, ako po fizikalno-kemijskim svojstvima udovoljavaju kriterijima kategorije.

Gradska knjižnica Novigrad osniva Čitateljski klub za odrasle

Županija objavila natječaj za poticaje u turistički manje razvijenim područjima