in

Marina Gaši iz Novigrada nova je predsjednica udruge Jeunes Restaurateurs Hrvatska

Marina Gaši iz Novigrada nova je predsjednica udruge Jeunes Restaurateurs Hrvatska

Kad ulazite u ponajbolje restorane Hrvatske, točnije njih 15, pogledajte s lijeve ili desne strane vrata. Ako vidite da stoji bijela ploča s natpisom JRE, sigurni ste da ćete biti vrhunski usluženi i da će vaš tanjur kuhati najbolji chefovi.

Udruga Jeunes Restaurateurs Hrvatska (JRE) član je međunarodne obitelji koja djeluje u 16 zemalja i okuplja više od 350 restorana. Interesantno je da članovi te velike obitelji zajedno imaju više od 180 Michelinovih zvjezdica i 4000 Gault Millau bodova (uostalom, restoran koji je prvi u Hrvatskoj dobio Michelin, Monte iz Rovinja, Tjitske i Danijela Đekića, član je JRE-a). Restorane diljem svijeta, koji isto kod ulaznih vrata imaju bijelu ploču koju smo spomenuli na početku teksta, posjeti više od pet milijuna ljudi! Velika je to zajednica u kojoj je zaposleno više od 6000 djelatnika, a JRE Hrvatska jedna je od najsložnijih. Zapravo, kada bi na svijetu svi bili tako složni kao chefovi i njihovo osoblje hrvatske udruge, kada bi svi bez zavisti od konkurencije nesebično pomagali jedni drugima, svijet bi bio puno ljepše mjesto.

JRE više nema predsjednika, nego predsjednicu, i to cheficu Marinu Gaši koja sa svojim suprugom Davorom Buršićem vodi restoran Marina u Novigradu. Udruga je dobila i novog potpredsjednika, Vjeku Bašića iz konobe Boba na Murteru, te rizničara, Borisa Šuljića, vlasnika restorana i vinarije Boškinac na Pagu.

Bila je to prilika da vrijedni članovi najave osam tematskih radionica koje će održati u Zagrebu i Splitu, edukativni projekt na Pagu – How We Cooked the Island, posvećen skupljanju ljekovitog i aromatičnog bilja, te hand-on radionicu koja će pokazati primjene i iskoristivost u kuhinji. Nastavlja se i JRE projekt za mlade koji je počeo prošle godine, internacionalni projekt Chef at Sea 2020, koji treću godinu zaredom dovodi strane chefove u domaće JRE restorane, te susret Talent &Passion 2020.

Cijeli članak pročitajte u Jutarnjem listu, na njihovom portalu Dobra hrana.

Fotografija Damir Fabijanić

Žminjska naknada za novorođene bebe među najvišima u Istri – ove godine porasla na 4.000 kuna

Novo otkriće u Poreču: RIVA iz 15. stoljeća ugledala svjetlo dana