in

Žminjska naknada za novorođene bebe među najvišima u Istri – ove godine porasla na 4.000 kuna

Ilustracija Pixabay

U ovoj godini, osim izgradnje novog dječjeg vrtića i nastavka prakse smještanja sve žminjske djece u instituciju vrtića, u Općini Žminj nastavili su s trendom s trendom povećanja jednokratne novčane pomoći za naše roditelje.

Naknada za novorođenčad je povećana s dosadašnjih 3.000 kuna na 4.000 kuna, što Općinu Žminj svrstava u sam vrh općina i gradova ne samo u Istri, nego u Hrvatskoj po izdvajanju za novorođenčad.

-Vođeni mišlju kako upravo mladim roditeljima treba pomoći pri inicijalnoj odluci o zasnivanju obitelji te ih ohrabriti na način da im pokažemo da ipak netko misli na njih i brine o njima i njihovoj djeci, naknadu smo povećali na iznos koji roditeljima omogućuje kupnju najosnovnijih potrepština kako bi njihova beba nesmetano započela svoj život.

Ovo je još jedna u nizu mjera kojima odgovorno zadržavamo naše mlade u Žminju te im pokušavamo olakšati ulazak u život odraslih, komentirao je načelnik ove općine Željko Plavčić.

Hrvatska zadnjih godina doživljava snažnu depopulaciju, pa su, suočeni s tim teretom, općine i gradovi krenuli, svaki na svoj način i prema mogućnostima, u vlastite natalitetne mjere. Brojne su općine krenule s izgradnjom vrtića i jaslica, pa tako i Žminj, a tu su i naknade za novorođenčad koje roditeljima također pomažu. Pogotovo ako te naknade rastu za drugo i svako sljedeće dijete.

Prošle je godine, prema podacima koje je u svim hrvatskim rodilištima prikupio portal gradonačelnik.hr, u Hrvatskoj rođeno najmanje djece otkad se vode statistike: podaci iz rodilišta govore da je tijekom 2019. u Hrvatskoj rođeno samo 36.090 djece, oko 900 djece manje nego 2018. godine.

Službene podatke o broju rođenih Državni zavod za statistiku objavit će tek u lipnju, no preliminarni podaci Zavoda na tragu su onih prikupljenih iz rodilišta. I prema DZS-u je u prvih 11 mjeseci 2019. godine broj rođene djece za oko 1000 manji od broja rođenih u istom razdoblju 2018.

Ni u Istri nije bolje, jer statistika pokazuje da se i dalje bilježi negativni prirodni prirast.

Adris ostvario prihode više od 6 milijardi kuna, u turističke investicije planiraju uložiti 3 milijarde

Marina Gaši iz Novigrada nova je predsjednica udruge Jeunes Restaurateurs Hrvatska