in

PAZIN/PULA: Dan ljubaznosti u prometu 16. lipnja

Ilustracija/PU istarska

Prometna policija u utorak će na pješačkim prijelazima tražiti savjesne i nesavjesne vozače, odnosno kontrolirat će da li vozači propuštaju pješake

Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu i potaknuo tolerantniji odnos između  vozača i pješaka, Postaja prometne policije Pula će u utorak, 16. lipnja, od 9 do 11 sati, provesti preventivnu akciju Dan ljubaznosti u prometu.

Osim na području Pule, Dan ljubaznosti u prometu održat će se sutra i na području Policijske postaje Pazin, i to do 10 do 12 sati

Prošle se godine u prvih pet mjeseci na pulskom području dogodilo 14 prometnih nesreća naleta na pješaka, dok su se u prvih pet mjeseci ove godine dogodile samo tri prometne nesreće. Prošle je godine u nesrećama stradalo 14 pješaka, od kojih su tri teže ozlijeđena, a 11 lakše, dok su ove godine u nesrećama lakše ozlijeđena samo dva pješaka. Osim što je ove godine smanjen broj nesreća, policija je evidentirala i manje prekršaja pa je tako evidentirano 108 prekršaja neustupanja prednosti pješaku, odnosno 52% manje te 51 prekršaj pješaka, što je 69% manje prekršaja.

Kako bi se zadržalo ovakvo povoljno stanje sigurnosti u cestovnom prometu, policijski službenici će zajedno s pripadnicima prometne jedinice mladeži na nekoliko lokacija u gradu pratiti ponašanje vozača ispred obilježenih pješačkih prijelaza. Pratit će se ”savjesni” i ”nesavjesni” vozači te će deset vozača, koji propuste pješake i koji nisu evidentirani kao počinitelji prometnih prekršaja, dobiti prigodne nagrade koje će im se naknadno uručiti u prostorijama Turističke zajednice grada Pule.

Policija poziva vozače da vode računa o pješacima, kao jednoj od najugroženijih skupina sudionika u prometu te da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: “Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu”.

S druge strane, pješake se potiče da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: “Hvala” ili da se osmjehnu. Osim što se ovom akcijom nastoji potaknuti tolerantniji odnos između pješaka i vozača, njen krajnji cilj je  povećati sigurnost i ugodu kretanja na pulskim prometnicama, priopćila je PU istarska.

Državni inspektorat kreće s koordiniranim inspekcijama

KAŠTELIR: Luciano Beg i njegov tim u Marservisu grade eko-brod koji će sufinancirati EU fondovi