in

BROJNI VOLONTERI U AKCIJI ČIŠĆENJA PAZINČICE NAKON POPLAVE: “Ne želimo da se Potok guši u smeću!”

Foto: Građanska inicijativa "Naš potok"

Oko sedamdesetak volontera svih uzrasta okupilo se jučer u akciji čišćenja Pazinčice u organizaciji Građanske inicijative „Naš potok“ koja je time namjeravala ublažiti posljedice poplave od pretprošlog vikenda. Katastrofalne slike onečišćenog pazinskog Potoka, na kojem je obilna kiša na površinu izbacila velike količine smeća, posljednjih su dana obišle cijelu Hrvatsku.

-HVALA svima koji su sudjelovali, svima koji nas pratite. Neki su htjeli prosvjed, većina je htjela akciju. Odgovornost najvećim dijelom leži na komunalnom poduzeću Usluga, time i na Gradu Pazinu, a i Hrvatskim vodama. Ova akcija nije usluga neodgovornom upravljanju. Ova akcija je usprkos tome. Ovo je za Potok! Ne želimo da se Potok guši u smeću, objavila je Građanska inicijativa „Naš potok“ na svom Facebooku.

Građani su ovim putem poslali snažnu poruku odgovornima i zatražili da za onečišćenje Potoka netko mora odgovarati!

Količine prikupljenog otpada su goleme. Najprije su volonteri u vrećama za smeće otpad odlagali u kontejner kod mosta Sv. Jožefa, koji premošćuje Pazinčicu između Pazina i Rijavca. Osim, najlona, agrotekstila i automobilskih guma bilo je i glomaznog metalnog otpada. Iako je dogovoreno da komunalno poduzeće zbrine otpad kad se kontejner napuni, volonteri su odlučili dio tog otpada pokazati svima. Pa su tako velike crne smeće napunjene najlonom i agrotekstilom donijeli na glavni pazinski trg.

K tome, na obližnju su zgradu stavili i parafraziranu pjesmu „Slap“: „Teče i teče/teče Pazinski potok/Što u njemu znači onečišćen vodotok/Gle, jedna mrlja se stvara/I hiljadu šara u bjelinu pretvara/Taj san o Potoku da bi mogao sjati/I tvoja ruka neka ga pomogne prati“. Stihovi su potpisani s „Pazin united“. 

Pogledajte galeriju fotografija, preuzetu s Facebook grupe Građanske inicijative „Naš potok“.

Poduzetnički inkubator Poreč traži nove “stanare” – najam ureda 1 kunu godišnje

Šampion Istarske klobasice po starinski IVAN MACUKA iz Sv. Petra u Šumi