in

BUJE/UMAG: Obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

Foto Crveni križ

Diljem Europe 18. listopada obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Ovaj se dan obilježava od 2007. godine preventivnim aktivnostima te podizanjem svijesti javnosti o ovom problemu. Trgovanje ljudima identificirano je kao zločin kojim se iskorištavaju najranjiviji u društvu pri čemu im se krše brojna ljudska prava kao što su pravo na život, pravo na rad i obrazovanje, pravo na slobodu izbora,  pravo na slobodu kretanja, pravo na dostojanstvo, pravo na sigurnost, pravo na jednakost, pravo na zdravlje.

Crveni križ Bujštine u utorak 18.10.2022. godine obilježava Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima u suradnji Sa policijskim službenicima Poslova prevencije Ureda načelnika Policijske uprave istarske i Policijskom postajom Umag u vremenu 10:00h do 12:00h kada će biti  postavljena instalacija lutke koja će simbolizirati  žrtvu trgovine ljudima. Građani će se moći  upoznati s oblicima trgovine kroz upitnik i informativni letak nacionalnog preventivnog projekta „Zajedno“,  te koje su  najranjivije skupine građana a  sve u  svrhu dobivanja opće slike o važnosti provođenja preventivnih programa o suzbijanju trgovanja ljudima.

Sve će se to odvijati na Trgu 1. svibnja u Umagu gdje će se u obilježavanje priključiti  učenici Srednje škole „Vladimir Gortan“ Buje  izvedbom kratkog „performansa“ kojeg su pripremili sa svojom profesoricom Taritom Štokovac.


Trgovanje ljudima jedna je od najunosnijih aktivnosti na kojoj se temelji globalni kriminal i ujedno jedan od najočitijih primjera kršenja ljudskih prava. Trgovanje ljudima se događa svuda oko nas a izloženi  su najčešće oni najranjiviji.

-Pozivamo građane da se dobro informiraju te na taj način  povećaju  otpornost i smanje rizik da postanu i sami žrtve, poručuju iz Crvenog križa.

Vrsarski amareti - Foto TZ Vrsar

Recept: Isprobajte vrsarske AMARETE – Neodoljivi su!

Foto Grad Poreč - Svjetski dan oživljavanja u Poreču

Porečani učili spašavati život u čast Svjetskog dana reanimacije