in

Recept: Isprobajte vrsarske AMARETE – Neodoljivi su!

Vrsarski amareti - Foto TZ Vrsar

Donedavna su se na području Vrsara  prostirale mnogobrojne plantaže lješnjaka, te se zbog izobilja tog ploda u prošlosti vrsarski amareti izrađivati ​​od lješnjaka,za razliku od poznatijih talijanskih amareta čiji je glavni sastojak badem.

Foto Tz Vrsar
Foto Tz Vrsar

Recept su ispričale i jelo pripremile Nerina Štifanić i Karmen Pilat prema tradicionalnom receptu iz usmene predaje. Karmen Pilat je recept za amarete dobila je od gospođe Nerine Štifanić koja je ispekla amarete za njeno vjenčanje.  Karmen je dobiveni je recept prilagodila dodatkom šećera u prahu. Taj je recept  s vremenom postao najrasprostranjeniji recept za vrsarske amarete. 

Foto Tz Vrsar
Foto Tz Vrsar

POSTUPAK: Lješnjake samljeti. U mljevene lješnjake dodati cijela jaja, šećer i vanilin šećer. Sve zajedno ručno pomiješati dok se ne smjesa ne sjedini. Nakon toga formirati kuglice iste veličine. Stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici 10 – 15 minuta na 180 ° C.

*Tajna amareta je mljevenje lješnjaka u mlincu (ručnom) koji neće zagrijati lješnjake, te će oni zadržati svu svoju masnoću.

Vrsarski amareti - Foto TZ Vrsar
Vrsarski amareti – Foto TZ Vrsar

SASTOJCI:

  • 10 jaja
  • 1 kg lješnjaka
  • 1 kg grubo mljevenog šećera
  • 1 vanilin šećera
  • prstohvat soli

Izvor – Tekst i foto Turistička zajednica Vrsar

Na ovom linku na kraju pronaći ćete i video kako se amareti pripremaju: https://infovrsar.com/okusi/recepti/vrsaranski-amareti/

Photo: Slaven Branislav Babić/PIXSELL meso mesnica

S tržišta se povlači popularni suhomesnati proizvod

Foto Crveni križ

BUJE/UMAG: Obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima