in

MUP UPOZORAVA: Prevaranti se spoje na vaše računalo i prebace novac

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava građana koji su oštećeni tzv. investicijskim prijevarama. Nevjerojatno je da ljudi i dalje nasjedaju na prevare s kriptovalutama. Sami daju pristup lopovima koji im počiste račune

Radi se o situacijama u kojima građani na internetu pronalaze oglase, u kojima se kriminalne skupine iz inozemstva predstavljaju kao legitimna trgovačka društva, a koja im lažno prikazujući da će njihov novac investirati u kriptovalute te građanima obećavaju brz porast vrijednosti kriptovaluta i višestruku zaradu.
 
U stvarnosti, kriminalci se često putem legitimnih aplikacija za udaljeni pristup računalima, poput aplikacije AnyDesk, spajaju na računalo oštećenika uz njegov pristanak i prebacuju novac s njihovih računa putem internetskog bankarstva na račune otvorene na internetskim mjenjačnicama kriptovaluta, zatim konvertiraju novac u kriptovalute, najčešće bitcoine, te ih dalje prenose na račune pod njihovim nadzorom i tako oštećenici ostaju bez novca, često i bez više desetaka tisuća eura.

Policija stoga savjetuje građanima da uvijek traže nepristrani financijski savjet prije nego što daju novac ili ulože novčana sredstva, da odbiju nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja te da budu sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit.

Građanima koji su već jednom uložili u prijevaru savjetuje se da se čuvaju budućih prijevara jer će ih prevaranti vjerojatno ponovno ciljati ili prodati njihove podatke drugim prevarantima, objavilo je MUP – Ravnateljstvo policije.

dino kozlevac aleksandar stojanović

Stožer: U mjesec i pol umrlo više od 100 ljudi. Medicinski radnici na rubu snaga

Gradi se kružni tok u Taru, na cesti prema Novigradu - Foto Tanja Kocijančić

TAR: Gradi se rotor vrijedan 4,2 milijuna kuna prema Novigradu