in

POREČANKE ostale bez jako puno novaca pri kupnji Bitcoina – Evo kako su ih cyber kriminalci prevarili

Ilustracija

Računalne prevare u zadnje su vrijeme vrlo česte. Već smo pisali o učestalim žalbama na hakirane Facebook profile kako bi se prevaranti domogli mogućnosti reklamiranja raznoraznog sadržaja, no nažalost česte su i one u kojima građani ostaju bez značajnih sredstava na računu. Pitali smo policiju o nedavnom slučaju koji smo zabilježili u rubrici „crna kronika“ a radi se o mladoj ženi s područja Poreča koja je izgubila novac ulažući novac u Bitcoin. Činjenica je da postoje legalne mjenjačnice u Hrvatskoj u kojima se može za kune kupiti Bitcoin, no problem su oglasi nepostojećih tvrtki koji mame ljude da preko njih ulažu novac. Donosimo priču porečkog slučaja prema podacima istarske policije. Želja nam je upozoriti naše čitatelje kako ne bi „pali“ na takve cyber kriminalce i ostali bez novca.

Tek toliko da bude jasnija priča – u trenutku dok je mlada Porečanka mislila da će zaraditi kupnjom Bitcoina preko, ispostavilo se naknadno, lažnih posrednika – ta je kriptovaluta vrijedila 1 Bitcoin = 60.000 kuna.

Ilustracija

Dakle, porečka policija u travnju je zaprimila prijavu 30-godišnjakinje da je prevarena prilikom trgovine kriptovalutama. Naime, žena je putem internetskog oglasa stupila u kontakt s osobom koja joj se predstavila kao broker, odnosno trgovac kriptovalutama te ju je uvjerio kako će u njeno ime trgovati kriptovalutama i da će u kratkom vremenu ostvariti profit. Navodni trgovac uvjeravao ju je da njena zarada ovisi o količini uloženog novca te je 30-godišnjakinja nekoliko puta uplatila ukupno više desetaka tisuća kuna na nepoznate račune. Kada nije mogla dobiti povrat svojih sredstava, a osoba s kojom je komunicirala nastavila je inzistirati na dodatnim uplatama, žena je shvatila da je prevarena te je događaj prijavila policiji.

Ovo nije jedini takav slučaj računalne prijevare evidentiran na području Policijske postaje Poreč, dodaju iz istarske policije.

Krajem siječnja policija zaprimila je prijavu 36-godišnjakinje koja je također oštećena prilikom trgovine kriptovalutama, no počinitelj je u ovom slučaju imao nešto drugačiji modus operandi. Također se predstavio kao posrednik na platformi za trgovinu kriptovalutama te je 36-godišnjakinja u dogovoru s tom osobom kreirala korisnički račun na jednom portalu kako bi kupila kriptovalutu s kojom bi onda dalje trgovala.

Kako nije znala sama kreirati račun, počinitelj joj je ponudio pomoć. Naveo ju je da na svom računalu pokrene program, putem kojeg je uz njenu dozvolu preuzeo upravljanje nad njenim računalom, a potom ju je naveo da mu ustupi svoje korisničko ime i lozinku kako bi dovršio postupak kreiranja računa. Nakon što je dobio njene podatke, počinitelj je bez njenog znanja pristupio korisničkom računu i novcu, koji je žena prethodno položila na račun, kupio kriptovalutu i poslao je na nepoznati digitalni novčanik.

Cyber kriminalci ne miruju – Foto Pixabay

Počinitelj je potom nekoliko mjeseci držao ženu u zabludi da u njenu korist trguje kriptovalutama, a onda ju je obavijestio kako je zbog lošeg stanja burze izgubila svoje ulaganje u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna. Budući da je posumnjala kako je prevarena, 36-godišnjakinja je događaj prijavila policiji.

-Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da će naići na počinitelje koji će ih pokušati prevariti ili mogu postati žrtve hakerskog napada. Glavni savjet je da budu sumnjičavi, da se dobro informiraju i potraže nepristran financijski savjet prije nego što nekom daju ili ulože novac.

Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da će postati žrtve prijevare. Neki od znakova koji ukazuju da bi mogli ostati bez svog novca su kada brokeri uvjeravaju građane kako je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti.

Uporni su i nagovaraju na trgovanje makar građani nemaju u tome iskustva i uvjeravaju kako je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se građani mogu odmah obratiti, a brojevi s kojih navodni brokeri zovu nisu iz Hrvatske te ih se na njih ne može povratno kontaktirati, pojasnili su iz istarske policije.

Dakle, na internetu treba biti i više nego oprezan! Prije uplaćivanja novca svakako treba detaljno istražiti s kim se ima posla. Uz malo više truda može se otkriti da je riječ o lažnim tvrtkama i to najčešće sa sjedištem u dalekim državama. To je bio i slučaj s Porečankom s početka priče koja je izgubila velik novac.

Kozlevac: Vrijeme je za popuštanje mjera, maske će doći na red za mjesec dana

POREČ: MUP priprema obnovu policijske postaje – gradskog rugla