in

ROVINJ: Zbog prebrze vožnje poginuo mladi vozač skutera

Ilustracija

U prometnoj nesreći, koja se dogodila jučer oko 17.50 sati, na cesti za Valaltu u Rovinju, smrtno je stradao 17-togodinji mladić. Nesreća se dogodila kada je maloljetnik upravljao motociklom Aprilia RS125, pulske registarske oznake, bez položenog vozačkog ispita za A2 kategoriju. Zbog neprilagođene brzine kretanja mladić je u oštrom zavoju izgubio kontrolu nad motociklom i sletio van kolnika, gdje je udario u stup javne rasvjete.

Vozač je smrtno stradao na mjestu događaja te je njegovo tijelo prevezeno na Odjel patologije pulske bolnice radi obavljanja obdukcije, objavila je danas Policijska uprava istarska.

Za vrijeme obavljanja očevida, od 18.29 do 21.30 sati, cesta je bila zatvorena te se promet odvijao obilaznim pravcima.

Nepropisna ili neprilagođena brzina kao greška najučestalija je kod prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači mopeda ili motocikala. Ostali uzroci prometnih nesreća su nepropisno pretjecanje i obilaženje te oduzimanje prednosti prolaza. 

Odgovornost je i vozača motocikala, ali i drugih vozača da pripaze jedni na druge kako bi se izbjegle prometne nesreće, a pogotovo one s najtežim posljedicama. Najbitnije je odgovorno ponašanje u prometu te poštivanje odredbi o sigurnosti prometa na cestama koje se tiču zabrane konzumiranja alkohola u prometu, vožnja registriranim i tehnički ispravnim vozilima, poštivanje ograničenja brzine, kao i  korištenje uređaja i opreme za pasivnu sigurnost.

Za vrijeme vožnje policija savjetuje:

  • prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste)
  • ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću)
  • da voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini
  • izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima
  • da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte, inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera
  • ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide)
  • da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla.

Sutra starta DANCE FEST 2019. – među 2.000 plesača iz 6 država bit će i 400 malih Porečana

UHVAĆENI U 24-SATNOJ POLICIJSKOJ AKCIJI: Na Ipsilonu jurio 191 km/h, u Rovinju vozio pijan i bez dozvole