in

Sutra starta DANCE FEST 2019. – među 2.000 plesača iz 6 država bit će i 400 malih Porečana

Sonja Kotur Lovreković, Ivana Domazet, Nenad Velenik i Nadia Štifanić Dobrilović

„Poreč pleše“ mogao bi biti naziv vikenda koji je pred nama kada će se sutra do nedjelje prvi put odvijati velika plesna manifestacija Dance Fest 2019. u dvorani Žatika. Natjecanje će okupiti oko dvije tisuće mladih plesača, plesnih pedagoga i njihove pratnje iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Makedonije i Austrije, koji će oživjeti i ulice grada, budući da će svakog dana nastupe imati i na Trgu slobode. Ovo se natjecanje održava već 10 godina, a u Poreč je prvi put stiglo suradnjom ovdašnjih plesnih udruga s Novim Sadom. Svečano otvorenje zakazano je za sutra navečer u 21 sat na trgu.

Posebna je to prilika plesačima da pokažu svoje vještine, sudjeluju na brojnim besplatnim plesnim radionicama i druženjima.

Prilika je to i za 400 porečkih plesača iz udruga MOT 8 i USB da se natječaju pred renomiranim sucima, a za onih 140 najmanjih da revijalno plešu, mnogi od njih i prvi put na pozornici pred publikom.

Manifestaciju su danas u Turističkoj zajednici predstavili njen direktor Nenad Velenik, dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, te u ime organizatora manifestacije Sonja Kotur Lovreković i Ivana Domazet.

Velenik je istaknuo da su ovakva događanja važna jer se odvijaju izvan glavne turističke sezone, odnosno zato što dolaze mladi sa svojim obiteljima koji će jednog dana možda postati redovni gosti Poreča. Organizatorice su navele da zbog Dance Festa u hotelima boravi 400 sudionika iz šest država, te da ukupno ima 1.300 plesača s kojima su došli i članovi obitelji. Dogradonačelnica je navela da je Grad prepoznao vrijednost ove manifestacije i da joj punu logističku potporu.

-Ideja je nastala u suradnji s Novim Sadom gdje članovi USB-a od 2012. godine sudjeluju na tamošnjem Dance Festu. Bez značajne podrške Grada Poreča, TZ-a Poreča, Valamar Riviere, turističkih zajednica Tar-Vabriga i Vrsar, te drugih sponzora ovakvu manifestaciju ne bismo mogli organizirati, naglasila je Kotur Lovreković.

Dok će se u petak navečer svečano otvorenje odvijati u centru grada, slijedi u subotu cjelodnevno natjecanje u Žatiki a zatim u 20.30 sati program se ponovno seli na Trg slobode. Naime, održat će se natjecanje Urban Dance Contest na kojima će snage odmjeriti deset najboljih koreografija. Pobjednik će dobiti 500 eura i direktni plasman u finale na Gala večeri koja je na rasporedu u nedjelju navečer u Žatiki u 19 sati, kada će se za titulu najboljeg plesati 20 grupa.

Najbolja koreografija dobit će 3.000 eura, zatim drugoplasirana 1.500, treća 500, a četvrta koreografija po ocjeni žirija osvojit će 300 eura.

Osim revijalnog i redovnog dijela natjecanja nedjelja će imati još jedno događanje na glavnom gradskom trgu – u 11 sati će sutkinja Vesna Grandeš upoznati građane s plesovima hip hop kulture.

Također, na presici je istaknuto da će sudjelovati i jedna grupa porečkih mama i to u kategoriji Open. Ima ih 13 i bit će prava podrška svojoj djeci.

Počela Poduzetnička akademija za žene

ROVINJ: Zbog prebrze vožnje poginuo mladi vozač skutera