in

SLUČAJ PRETUČENOG PSA U UMAGU – Policija i inspekcija nisu utvrdile ni prekršaj ni kazneno djelo

Ilustracija Pixabay

Belgijski turisti iz Hrvatske će kao jedno od sjećanja na ljetovanje ponijeti i svjedočanstvo nasilju nad psom. Prijavili su to i policiji, jer njima takvo ponašanje sigurno nije uobičajeno i normalno, te prepoznali čovjeka koji je na ulici u umaškom naselju Valici tukao psa. Pomogli su im volonteri Udruge za zaštitu životinja SOS Šape Poreč, a sve su prijavili i veterinarskoj inspekciji, piše Večernji list o slučaju o kojem je naš portal pisao 29. srpnja ( https://www.istriaterramagica.eu/novosti/crna-kronika/umag-u-valici-vlasnik-pretukao-i-davio-psa-nasred-ceste/ ).

– Riječ je o 65-godišnjaku koji u Valici ima kokice koje obilazi i hrani, no doznajemo da o psu baš i ne vodi brigu. Pas je u boksu, uglavnom na suncu, rijetko mu daje vodu i hranu, a još rjeđe čisti boks. Kad je pobjegao iz boksa, vlasnik ga je pretukao lajnom, stisnuo na pod, davio i vukao po cesti do boksa, kažu volonteri.

Iz PU istarske potvrdili su nam da temeljem prijave belgijskih državljana o zlostavljanju psa provode kriminalističko istraživanje, da su utvrdili identitet i nastavljaju prikupljati obavijesti kako bi utvrdili sve okolnosti događaja. A da su utvrđene okolnosti drukčije od onih koje su vidjeli turisti doznajemo iz odgovora veterinarske inspekcije.

– Temeljem zaprimljene prijave veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji koju spominjete u svome upitu. Nadzorom je utvrđeno kako osoba posjeduje lovačkog psa, engleskog setera, kojeg drži u metalnom kavezu unutar kojega je drvena kućica. Pas je klinički pregledan i nisu utvrđene promjene na životinji, niti strah od vlasnika, koji bi ukazivali na zlostavljanje. Na temelju inspekcijskog nadzora te obavljenih razgovora sa susjedima i obavijesti PP Umag, nije nedvojbeno utvrđeno da vlasnik teško zlostavlja svog psa, nanosi mu bol, odnosno izlaže ga tegobnom stanju bez dovoljno hrane i vode. Postupanjem ove inspekcije i policije nisu utvrđeni elementi prekršaja niti kaznenog djela, piše u odgovoru.

Što se događa sa psom nakon prijave provjeravali su i volonteri, piše nadalje Večernji list. Vlasnik je bio susretljiv, vidjeli su psa, a mogu i ponovno doći ako žele. Priznao je da je pas izletio na cestu, ali je dodao kako se uplašio da ga ne zgazi auto. Boks je bio čist, u hladu i s dosta vode, pas nije imao vidljivih ozljeda, a vlasnik je rekao da ga dvaput dnevno vodi u šetnju. Volonteri kažu, u obilazak će ponovno, jer turisti su im vrlo slikovito, pokretima, pokazali kao je psa udarao, davio i vukao. I bili su zgroženi viđenim.

Možda je njihovo svjedočanstvo ipak pomoglo psu.

Evo kako je ovaj slučaj komentirala porečka udruga SOS Šape:

“Nekoliko je važnih elemenata u ovoj priči: svjedoka su bila 2, ali je policija vjerovala iskazu vlasnika.
Posjet policije i veterinarskog inspektora dogodio se oko 7 dana nakon događaja jer su turisti uzaludno tražili nekoga kome ovo mogu prijaviti, pa su i ozljede na psu sigurno bile manje vidljive – ne mora svako premlaćivanje psa uzrokovati prijelome i razderotine da bi se moglo smatrati premlaćivanjem.
Vlasnika su prepoznali susjedi na FB jer im je poznato da tip maltretira svog psa otprije, ali su se na upite policije i veterinarskog inspektora pravili blesavi i izjavili da je “sve u redu”.

Naravno, vlasnik je poboljšao uvjete u kojima drži psa i prikazao sebe suradljivim i dobrim vlasnikom, a kako zna da ćemo prijaviti i najmanji problem, nadamo se da će paziti što radi.
Općenito naše institucije kod ovakvih prijava smatraju da stranci “pretjeruju” i već u startu takve prijave gledaju s nipodoštavanjem. Stranci ne pretjeruju, mi smo ti kojima je ovo sve normalno jer se i dalje prema životinjama odnosimo kao prema stvarima koje posjedujemo i s kojima možemo raditi što hoćemo.
Nažalost, turisti u šoku, nisu snimili događaj što bi bio neoboriv dokaz i pomogao bi u prijavi.
Zato, molimo vas, snimajte koliko god vas poslije osude po FB zbog toga. Snimka će pomoći premlaćenim psima. Dok god se svjedoci ne uzimaju ozbiljno i dok god se ide s predrasudama da zaštitnici životinja “pretjeruju”.

U nedjelju 151 novi slučaj, Hrvatska od ponoći na listi rizičnih zemalja za Austriju

VRSAR: Tamara Obrovac i Uroš Rakovec nastupaju na Montrakeru 19. kolovoza