in

U bivšoj umaškoj cementari policija uništila protubrodsku minu

Foto MUP

Kao što je najavljeno, u petak poslijepodne je u prostoru nekadašnje cementare u Umagu  uništena  protubrodska mina koja sadrži 80 kg eksploziva, a  potječe iz I. svjetskog rata.

U prostoru nekadašnje cementare u Umagu u petak poslijepodne uništena je protubrodska mina tip Bollo koja sadrži 80 kg eksploziva, a  potječe iz I. svjetskog rata, priopćila je danas Policijska uprava istarska.

Naime, nakon što su ronioci specijalne policije zajedno s policijskim službenicima protueksplozijskog odjela PU istarske izvadili minu iz umaškog akvatorija, osigurali su potrebne sigurnosne uvjete i iz mine uklonili inicijalni mehanizam.

Mina je transportirana u bivšu umašku cementaru gdje je u kontroliranim uvjetima uništena spaljivanjem.


Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ih sami ne uklanjaju, već da o tome odmah obavijeste policiju na broj 192.

U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, potrebno je zabilježiti poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s bovom/plutačom, te dojaviti policiji na broj 192. U slučaju podizanja minsko-eksplozivnog sredstva ribarskom mrežom i podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, na vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more (kako se plovilo ne bi prevrnulo ili sredstvo eksplodiralo) te odmah javiti policiji na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

POREČ i PRAG jačaju svoju suradnju – u planu razmjene učenika i turistička promocija

alkohol vozač pijan ilustracija policija

VOŽNJA UZ ALKOHOL – S 3,17 promila zabio se u stablo i završio u zatvoru, a drugi s 2,16 promila kažnjen s 5.000 kuna