in

U Istri u dva dana dvije prometne nesreće s teško ozlijeđenim biciklistima

Kako bi se spriječilo stradavanje biciklista u prometu, policija podsjeća vozače bicikla da su se dužni pridržavati zakonskih propisa

U posljednja dva dana u Istri su se dogodila dvije prometne nesreće, u kojima su teže ozlijeđeni vozači bicikla. Prva nesreća dogodila se 27. lipnja oko 17.40 sati u Ulici Biškupije u Medulinu, kada je 29-godišnji njemački državljanin u zavoju, na nizbrdici, izgubio nadzor nad biciklom i pao na tlo. Druga nesreća dogodila se 28. lipnja oko 12.45 sati u Aleji Ruđera Boškovića u Rovinju, kada je 33-godišnjak upravljao biciklom i pretjecao drugi bicikl, kojim je ispred njega upravljao 66-godišnji austrijski državljanin. Prilikom vraćanja ispred bicikla kojeg je pretjecao, 33-godišanjak se sudario s njim, a austrijski državljanin je pao na tlo i ozlijedio se.

I njemački i austrijski državljanin su u nesrećama teže ozlijeđeni, a policija će protiv 33-godišnjeg vozača bicikla podnijeti kaznenu prijavu radi izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, u kojem često stradavaju biciklisti kao jedni od najugroženijih sudionika, Policijska uprava istarska upozorava sve vozače motornih vozila da povećaju oprez i uvažavaju bicikliste u prometu, a vozače bicikla da se pridržavaju odredbi  Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na bicikliste.

Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, tada se trebaju kretati što bliže desnom rubu  kolnika. Ako se  dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugog.

Vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način kojim se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju druge sudionike u prometu, osobito se ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Od prvog sumraka (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti, dužan je noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Kazne koje su predviđene za ove prekršaje iznose 300 kuna, no prometne propise ne bismo trebali poštovati zbog straha od plaćanja kazni, već radi vlastite sigurnosti i sigurnosti svih drugih sudionika u prometu.

policija auto automobile blur buildings

Ukrao moped – Policija ga pronašla za dvadeset minuta

galija poreč umirovljenici klub

POREČKI Klub Galija ima ljetno radno vrijeme: Obavijest umirovljenicima – članovima