in

Upravljali vozilima pod utjecajem alkohola

Foto: PixaBay.com

Prometna je policija ovog vikenda, na području Pule, zaustavila dva vozača koja su upravljala vozilima pod utjecajem alkohola te Policijska uprava istarska ponovno skreće pozornost sudionicima u prometu na činjenicu da je alkohol jedan od ”četiri ubojice” u prometu.

U petak, 1. veljače oko 16.15 sati, na Cesti prekomorskih brigada, policijski službenici zaustavili su automobil Citroen C3, riječke registarske oznake, kojim je upravljao 50-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1.86 promila. Budući da su okolnosti ukazivale na to da će muškarac nastaviti s činjenjem prekršaja, određen mu je smještaj u prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U subotu, 2. veljače oko 2.40 sati, policijski službenici su u Dobrilinoj ulici zaustavili Mini Cooper, pulske registarske oznake, kojim je pod utjecajem alkohol od 1.17 promila upravljao 46-godišnjak te je vozač isključen iz prometa. Svega dvadesetak minuta kasnije, policijski službenici su u Palisinoj ulici ponovno zaustavili vozača te mu je određen smještaj u policijskim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Protiv oba vozača pokrenut je prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a policija ponovno upozorava kako već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača te stoga poziva vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan!

Poziv na ocjenjivanje za izbor najbolje Istarske klobasice po starinski

VEČER EMOCIJA I USPOMENA: Tar proslavio 70. rođendan odbojkaškog trenera Darka Barolina