in

VIŠNJAN/BUZET: Teško ozlijeđeni u nesrećama jer nisu bili vezani

Ilustracija - Foto Fleimax za Pixabay

Tijekom prethodnog vikenda, od 17. do 19. prosinca 2021. godine, na području Policijske uprave istarske dogodilo se šest prometnih nesreća, i to jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama i pet prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama jedna osoba zadobila je teške tjelesne ozljede.

Tijekom vikenda policijski službenici kontrolirali su ukupno 490 vozača/vozila, a iz prometa su  isključili 13 vozača i 11 vozila. Utvrđeno je 264 prekršaja, od kojih:

  • nepropisna brzina – 82 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 47 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 13 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 54 prekršaja
  • ostali prekršaji – 68 prekršaja

 
Teže ozljede zadobio je 24-godišnjak koji je 17. prosinca oko 7.20 sati na kolniku županijske ceste 5209 kod naselja Cvitani na području Višnjana upravljao automobilom Renault, pulske registracijske oznake te je zbog neprilagođene brzine kretanja, u oštrom zavoju, izgubio nadzor nad vozilom. Vozač je sletio van kolnika i udario u dva stabla, nakon čega se automobil okrenuo na bočnu stranu. Vozač je zbog zadobivenih ozljeda prevezen u pulsku bolnicu, a obavljenim očevidom utvrđeno je kako nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

Sigurnosni pojas nije koristio ni 63-godišnji suvozač koji je 19. prosinca oko 18 sati, prilikom prometne nesreće na državnoj cesti D-44 kod naselja Mali Mlun, udario glavom o vjetrobransko staklo i pritom ga razbio. Naime, nesreća se dogodila kada je 35-godišnjak upravljao automobilom Porsche, riječke registracijske oznake, pod utjecajem alkohola od 1.74 promila te je u zavoju prešao na suprotnu stranu kolnika, a potom i sletio van ceste preko kanala oborinskih voda i oštetio smjerokazni stupić.

Protiv oba vozača, kao i protiv suvozača koji nije koristio sigurnosni pojas, pokreće se prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Obveza korištenja sigurnosnog pojasa ne odnosi se samo na vozača i suvozača, već i na putnike na stražnjim sjedalima, a korištenjem pojasa izbjeći će se teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće

lisice policija uhićenje mup

Muškarac oštetio 21 vozilo u pijanom pohodu

policija vozilo noćna

Tučnjava u Rovinju završila s teškim ozljedama i uhićenjem