in

Danas je službeno počelo proširenje Istarskog ipsilona

Danas na čvoru Rogovići obilježen je početak gradnje punog profila Istarskog ipsilona od Pazina do tunela Učka u dužini od 28 kilometara, kapitalnog projekta vrijednog 1,237 milijardi kuna.

Osim dogradnje punog profila, sagradit će se 11 vijadukata, 14 podvožnjaka, tri nadvožnjaka te odmorište Rebri. Ukupno 31objekt dužine 2.510 metara. Radovi će trajati tri godine, s time da će prva dionica Rogovići – Ivoli biti završena u roku od dvije godine. Radove će izvoditi tvrtka Bouygues s domaćim podizvođačima. Investitor je Bina-Istra kojase zadužuje kod komercijalnih banaka.

Otvorenju gradilišta nazočili su brojni visoki dužnosnici, među kojima su bili premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Darko Horvat, istarski župan Valter Flego i brojni drugi.

Plenković je kazao kako je ovo dokaz da Vlada ulažeu prometnu infrastrukturu.

Dovršetak ove cestovne infrastrukture s punim profilom znatno će doprinijeti gospodarskom razvoju i turizmu Istre i bolje povezati Istru s ostatkom cestovne mreže i autocestama u Republici Hrvatskoj

rekao je premijer.

Ministar Butković naveo je da će za tri godine Istra biti povezana s ostatkom Hrvatske kvalitetnom cestovnom mrežom koja će biti brza i znatno sigurnija. Očekuje se da će ulaganje u 2B1 fazu utjecati na rast BDP-a za 0,5 posto za vrijeme trajanja gradnje. Na kraju, naveo je Butković, sve izgrađeno ostat će u vlasništvu Republike Hrvatske, baš kao što je to učinjeno i s dionicama autocesta.

Koliko je ovo velik dan za Istru i korisnike autoputa, ali i njegovu tvrtku istaknuo je generalni direktor Bina-Istre Dario Silić. I župan Flego je naveo da je ovo veliki dan za Istarsku županiju, jer sena početak ovog projekta jako dugo čekalo.

Investicija će omogućiti dodatnih 1.000 zaposlenih u razdoblju građenja i dodatnih 10 zaposlenih u razdoblju održavanja.

Dogradnja punog profila od Pazina do tunela Učka preduvjet je za gradnju druge cijevi tunela Učka i dionice Učka – Matulji.Građevinska dozvola za drugu cijev tunela Učka je ishođena te je izrađena studija utjecaja na okoliš za preostalu dionicu do Matulja.

Valamar Riviera donirala 300 tisuća kuna za opremanje knjižnica u porečkim osnovnim školama

Poreč: S gradilišta kuće otuđio građevinski alat