in

DHMZ upozorava: Stiže promjena vremena koja će posebno pogoditi Jadran

Foto Istramet

DHMZ upozorava na opasne vremenske prilike, moguće bujične poplave, plavljenje riva…

Nakon kalendarskog dolaska jeseni, za vikend će se i temperatura zraka prilagoditi dobu godine, dapače bit će i hladnije od prosjeka. Uzrok tome je premještanje ciklone s kojom, uz pad temperature, stiže mjestimice i obilna kiša. Bit će vjetrovito pa upozoravamo na jako do olujno jugo i južni vjetar, najavljuju iz DHMZ-a.

U višim slojevima atmosfere sa sjeverozapada dolazi duboka termobarička dolina s osjetno hladnijim zrakom. Na prednjoj strani nam pritječe velika količina vlažnog i nestabilnog zraka sa Sredozemlja. Pri tlu je s njom povezana hladna fronta koja će u petak stići do Alpa, a sredinom dana očekuje se i ciklogeneza u Genovskom zaljevu.

Genovska ciklona će premjestiti preko Hrvatske na sjeveroistok tzv. Vb (5B) stazom po Van Bebberu i donijeti dinamične vremenske prilike.

U petak 25. rujna najviše vremenskih neprilika bit će na Jadranu, osobito na južnom dijelu. Uz lokalno obilnu kišu (ponegdje čak i više od 70 l/m2 u 24 sata) i grmljavinska nevremena moguće su ponegdje bujične i urbane poplave, a jak do olujan vjetar, većinom južni i jugozapadni praćen naglim padom tlaka za posljedicu može imati plavljenje riva.

Bujične poplave zbog kiše i nevremena moguće su i u gorskim predjelima te u unutrašnjosti Dalmacije gdje je također izdan drugi stupanj upozorenja na opasno vrijeme.

Promjenjivo vrijeme nastavit će se do početka novog radnog tjedna zbog zadržavanja visinske ciklone, ali i premještanja još jedne slabije izražene prizemne ciklone s nedjelje na ponedjeljak, kada u najvišem gorju (iznad 1000 m) mogu zalepršati prve ovosezonske pahulje snijega. (DHMZ).

Ex tempore ARS SACRA u Vižinadi: Pobjednici Mario Santrač, Mladen Milotić i Adrijana Šuran

VIŽINADA: U subotu Ex tempore “Ars sacra”

Ponuda poslova u ISTRI: Traže se komercijalisti, trgovci, voditelji prodaje, autoelektričari, zidari...

Ponuda poslova u ISTRI: Traže se komercijalisti, trgovci, voditelji prodaje, autoelektričari, zidari…