in

POREČ: „S³ – Sjaj u staklu srednjoškolaca” – Projekt SŠ Mate Balote i Zlatnog vitraja, uskoro i izložba

U ponedjeljak, 21. studenog 2022.g., učenike trećeg razreda jezične gimnazije s razrednicom Marinom Zelenikom i profesoricama Petrom Andrić i Dunjom Janko, u Stranićima kod Nove Vasi ugostila je Udruga za promociju tradicionalnih umjetnosti – „Staklo & umjetnost“.

U ponedjeljak, 21. studenog, djeca i profesori iz Srednje škole „Mate Balote“ Poreč posjetili su prostorije Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti „Staklo & Umjetnost“ u Stranićima kako bi vidjeli izložene radove, strojeve i mehanizaciju potrebnu za izradu proizvoda od stakla i umjetničkih djela.

Predavanje je održala partnerska organizacija Učilište za umjetničko oblikovanje stakla „Zlatni Vitraj“ kao strukovna ustanova koja od strane MZO ima odobrena dva nastavna programa u radu sa staklom (sedam načina rada sa staklom: vitraj, fuzija, tiffany, mozaik, puhanje stakla, restauracija stakla i skulpture od stakla), čiji je osnivač udruga „Staklo & Umjetnost“.

Predavanje i radionicu su vodili Josip Deutsch, predsjednik udruge „Staklo & umjetnost“ i dr. Jelena Golden, ravnateljica učilišta „Zlatni Vitraj“ zajedno s volonterima udruge.

Predavanje je bilo na temu povijesti stakla, kulturnu baštinu, održivost i recikliranje stakla, i posebno je bilo usmjereno na umjetničko stvaralaštvo u staklu i djelatnosti umjetničkih obrta, čiji je cilj podizanje svijesti o tradicionalnim zanatima, očuvanje baštine i okoliša kroz mogućnosti recikliranja stakla i drugih materijala te povećanje zainteresiranosti za umjetničke zanate koji izumiru.

Josip Deutsch održava tradiciju svoje obitelji rada sa staklom i izradom vitraja koja traje duže od 150 godina i u procesu je upis vještine i izrade vitraja njegove obitelji kao nematerijalno dobro u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.  Prikazana su djela koja su napravljena u zadnjih 50 godina, posebno vitraji u crkvama diljem Istre i vitraji i fuzija za mnoge druge privatne kuće.

Djeca su bila iznenađena da se staklo može reciklirati bezbroj puta i da postoji tako puno mogućnosti rada sa staklom i ovim događajem je ujedno obilježena prošlost, sadašnjost i stakla jer je 2022 UN međunarodna godina stakla.  Pogledali su kratki video u kojem Korado Korlević i Đelo Hadžiselimović razgovaraju o staklu koji je snimljen u Učilištu „Zlatni Vitraj“

Podsjetili smo se da je staklo koristan i jedinstven materijal, obično propušta svjetlost, ali blokira tekućine i zrak, može se oblikovati u razne oblike, iako je tvrdo, građeno je više kao tekućina. Glavni sastojak stakla je čisti silicij ili pijesak i potrebne su vrlo visoke temperature i uz dodavanje određenih kemikalija silicijskom dioksidu, proces zahtijeva mnogo manje topline. Kemikalije mogu također ojačati staklo i dodati boje.  Drevni Egipćani izrađivali su staklene perle i posude oko 2500. godine prije Krista.  Pored povijesti stakla u stakla, razgovarali su o poznatim tvornicama stakla u Hrvatskoj kao i povijesti stakla koju čuva Muzej antičkog stakla u Zadru, Poreč ima rimsko staklo i spomenuta je naravno Venecija s bogatom tradicijom i radom sa staklom.

Nakon predavanja djeca su imala priliku vidjeti kako se izrađuju vitraji, tiffany lampe, mozaik od stakla i fuzija od stakla.  Izabrali su slikanje na staklu, slikali su na bocama koje će biti pečene i njihova umjetnička djela bit će prikazana na izložbi u Gradu Poreču u prosincu. 

Posebne zahvale idu Gradu Poreču i gradonačelniku koji podržava manifestacije koje su povezane sa staklom i vrednovanje kulturne baštine, recikliranje stakla i spašavanja starih zanata od izumiranja.

foto Grad Poreč

POREČ: Sastanak svih sudionika EU projekta STREAM “teškog” 9 milijuna eura

Istarska županija

Župan primio kickboksače iz Poreča, Buja i Pule – Osvajače medalja na SVjetskom prvenstvu