in

Učenici porečke “Balote”: S mirisom cukerančića u novi projekt

Foto SŠ Mate Balote Poreč

Učenici prvog razreda agrotehničarskog smjera u četvrtak, 10. ožujka, započeli su s aktivnostima na projektu „Europe is what it eats“. Tema projekta je lokalna hrana i njezina proizvodnja, a naši učenici surađuju s učenicima iz još četiri poljoprivredne europske škole: u Njemačkoj, Češkoj, Austriji i Italiji. Istra će se predstaviti sa svojim lokalnim jelima i poljoprivrednim proizvodima, kao što je istarska supa, maslinovo ulje, pršut, ali i znameniti cukerančići.

Foto SŠ Mate Balote Poreč
Foto SŠ Mate Balote Poreč

Tim povodom su učenici prvoga razreda bili proteklog tjedna u agroturizmu Ograde, kod vlasnice Davorke Šaine, kako bi snimili materijal koji će kasnije montirati u kratki video uradak za svoje kolege iz drugih škola.

Foto SŠ Mate Balote Poreč
Foto SŠ Mate Balote Poreč

-Naša domaćica je prije 7 godina pokrenula inicijativu da se ova slastica nađe na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine naše zemlje, što je Ministarstvo kulture i potvrdilo te je od 2018. uvrstilo “Umijeće pripreme tradicijske slastice pazinski cukerančić” na nacionalnu listu 160 nematerijalnih kulturnih dobara. Gospođa Davorka je s puno strpljenja i ljubavi naučila naše učenike kako se prave ovi keksići, a ponudila nam je i ukusnu marendu od suhomesnatih proizvoda s njenog agroturizma i domaćega kruha. Prilikom izrade otkrila nam je male tajne izrade odličnog cukerančića, pri čemu su se naši učenici dobro zabavili i stekli novu vještinu.

Agroturizam ograde smo napustili teška srca i još težeg trbuha, zadovoljni i s mnogo materijala za naš projekt. Radujemo se daljnjoj suradnji s gospođom Davorkom i ponovnom posjetu, ali zajedno s gostima iz Europe, na jesen 2023. godine, napisala je Mirela Marković iz Srednje škole Mate Balote Poreč.

Foto SŠ Mate Balote Poreč
Foto SŠ Mate Balote Poreč

Foto Davor Šišović Bookaleta fritule

Fritule i kroštule najpopularnije istarske slastice: Donosimo sve njihove nazive i recepte

Barban - Foto Helloistria

HELLOISTRIA – Barban: U potrazi za zidinama nekadašnjeg kaštela