in

DRUŠTVO NAŠA DJECA POREČ: Susret „Stihovi ne priznaju granice”

Na prvi dan proljeća, koji je i Međunarodni dan pjesništva, u Društvo Naša Djeca Poreč organizirani su 7. susreti djece pjesnika „Stihovi ne priznaju granice”, ove godine u malo izmijenjenom formatu. U dogovoru s nastavnicama, knjižničarkama i ravnateljicama škola pozvali su do troje djece osnovnoškolskog uzrasta, koji i inače pišu stihove. Poziv je išao svim osnovnim školama u Poreču i okolnim općinama, javljaju iz DND-a.

Stiglo je tako jutros 20 djece, desetak njihovih nastavnica, jedna ravnateljica i jedan tata iz OŠ Poreč, OŠ Finida-Područna škola Nova Vas, TOŠ Bernardo Parentin, OŠ Tar-Vabriga, OŠ Jože Šurana Višnjan, OŠ Vladimira Nazora Vrsar i OŠ Joakima Rakovca Sveti Lovreč.

Vesna Milanović, volonterka DND-a i knjižničarka u OŠ Poreč, koja je s nekadašnjom tajnicom DND-a osmislila ovu manifestaciju, kao i dosadašnjih godina nadahnuto je vodila susret mladih pjesnika i pjesnikinja, ohrabrujući ih i potičući.

Stihovi otkrivaju djecu koja su vješta u korištenju riječi, koja vladaju jezikom, znaju se izraziti metaforom, slikom, a govore i o onome o čemu djeca razmišljaju, kao i o vrijednosnom sustavu koji usvajaju odgojem i interakcijom s vršnjacima.

Susret je protekao u hipu. Smiješak na dječjim licima otkriva zadovoljne i ponosne autore/ice stihova na književnom hrvatskom, talijanskom jeziku i na čakavštini. Iskra, koje je stihove napisala na talijanskom jeziku, potrudila se za one koji ne razumiju, prevesti ih na hrvatski. A čakavski su svi razumjeli, jer stihovi ne priznaju granice.

Ljepota riječi ostavila je čaroliju u DND-u i nakon što su se mlade pjesnikinje i pjesnici vratili u školske klupe.

DND je poslao i prigodne stihove Ajle Jahić, učenice 4. a razreda OŠ Tar-Vabriga:

PROLJEĆE

Kad začujem žubor vode

Meni tuga odmah ode.

Kada čujem cvrkut ptice

Meni osmijeh dođe na lice.

I kada se na njihaljci odmaram

Ja čudno škripanje stvaram.

Večeras Porečani ponovno nastupaju u predstavi “Maneštra od kazališta”

ŽIVI ZID U LIŽNJANU NAJAVLJUJE KAZNENE PRIJAVE – Grunbaum: „Sramotna rasprodaja Istre“