in

HZZ-ove potpore su hit: Nastavlja se boom samozapošljavanja

Od kada su uvedeni poticaji za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, oni iz godine u godinu izazivaju sve više interesa i korisnika, a posljednje dvije godine možemo govoriti o pravom boom-u. Sa 2.333 korisnika, koliko ih je ove potpore iskoristilo u 2016., te 3.583 u 2017. godini, ovaj broj lani je skočio na 6.485, a s obzirom da je u prva četiri mjeseca ove godine, prema podacima HZZ-a, potpore za samozapošljavanje iskoristilo 1.886 korisnika, čak 300 više nego prošle godine, za očekivati je nastavak rasta. Najveći skok dogodio se, pak, u prva četiri mjeseca prošle godine kada je potpore ostvarilo 1.580 korisnika, gotovo pet puta više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Gledano u iznosima, ukupna sredstva isplaćena korisnicima ovih potpora u tri su godine narasla za gotovo sedam puta – sa 56 milijuna 2016. na gotovo 350 milijuna koliko je isplaćeno prošle godine. Uspoređujemo li, pak, prva četiri mjeseca u godini, u prvom kvartalu 2016. isplaćeno je 6,3 milijuna kuna dok je do kraja travnja ove godine isplaćeno preko 93 milijuna kuna, piše portal Gradonačelnik.hr.

Već treću godinu zaredom, naime, rastu iznosi poticaji za samozapošljavanje, u 2017. rasli su s 35.000 na 55.000 kuna, a sada se može dobiti i do 70.000 kuna u slučaju da se kombiniraju sa stručnim osposobljavanjem za rad. Ako se udruže dvije osobe u otvaranje obrta ili slobodne profesije, onda iznos poticaja raste do 110.000 kuna. Za udruživanje pak u trgovačko društvo do četiri osobe poticaji iznose do 220.000 kuna, a pri udruživanju u zadruge, za pet osoba, poticaji su 275.000 kuna. 

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore i analize koju je napravio naš portal, u proteklih godinu dana otvoreno je 5.219 novih obrta, dvostruko više nego u godini prije toga, kad ih je otvoreno 2.381.  Na kraju travnja ove godine bilo je aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za četiri ovogodišnja mjeseca, vidljivo je da raste broj korisnika potpora, pa tako i isplaćenih iznosa. Dodaju li se tome i dodatne potpore koje provode jedinice lokalne samouprave, brojke o većem broju samozaposlenih nije iznenađenje.

Analizirali smo isplaćene potpore HZZ-a u od siječnja do travnja ove godine, usporedili ih s lanjski isplaćenim potporama u istom razdoblju, kao i onima odobrenima na kraju travnja 2016. godine. Iz njih je vidljivo da Grad Osijek ima najveći kontinuirani rast isplaćenih poticaja i rasta broja obrtnika, a da je najveći skok u odnosu na lani po broju isplaćenih poticaja i samozaposlenih osoba imao Grad Rijeka. 

Nakon Splita u ovogodišnjem poretku isplaćenih poticaja slijedi Pula, s dodijeljenih 5.189,280 kuna i 109 korisnika. U trogodišnjem razdoblju, poredak je isti. Nakon Splita slijedi Pula sa 93 većim brojem korisnika poticaja u tri godine, kojima je isplaćeno 4.841,419 kuna.

Pula – devet mjera za poticanje malog gospodarstva

Grad Pula je u  posljednje četiri godine  za poduzetnike izdvojio preko 8 milijuna bespovratnih sredstava, a uz aktivnosti Istarske razvojne agencije, kroz razne programe, mjere i EU projekte plasirano je preko 528 milijuna kuna za poduzetnike. Rezultati o padu broja nezaposlenih u Puli svjedoče da su sredstva dobro usmjerena.
Naime, zaključno s 31. svibnja stopa nezaposlenosti iznosila je 3,8%.
Kroz ukupno devet mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva, Grad Pula dodjeljuje potpore za razvoj poduzetništva pod nazivom „Potpore Pula“, a pulskim poduzetnicima na raspolaganju je milijun kuna bespovratnih potpora. Ovim paketom mjera želi se olakšati početak poslovanja novim poduzetnicima, dodatno potaknuti zapošljavanje radne snage, povećati konkurentnost na tržištu, pomoći u realizaciji inovativnih ideja s ciljem  generiranja kvalitetnog rasta i razvoja, potaknuti vrijedne poduzetnike na korištenje sredstava iz EU fondova te ojačati njihovu poziciju na inozemnom tržištu. Naglasak potpora usmjeren je i na područje djelatnosti prerađivačke industrije, dok je uvedena i nova mjera potpore za IT sektor. Također, kod potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje ove se godine dodjeljuju potpore u iznosu od 20.000 kuna za zapošljavanje osoba koje su završile srednjoškolsko obrazovanje po posebnom programu, a za zapošljavanje osoba s invaliditetom potpore od 5.000 kuna do 10.000 kuna. 

– Pula je, uz Zagreb, grad s najviše poduzetnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo, jedini smo veliki hrvatski grad u top 10 kad govorimo o potporama za poduzetnike i obrtnike, a zahvaljujući jasnoj strategiji i konkretnim mjerama, samo u posljednje tri godine u Istri smo uspjeli smanjiti nezaposlenost za preko 40 posto. Konkretno, u Puli prosječna godišnja stopa nezaposlenosti danas iznosi oko 2,5 posto, odnosno dva i pol je puta niže od prosjeka Europske unije te gotovo tri puta niža od prosjeka Hrvatske – kaže gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Cijeli članak pročitajte na portalu Gradonačelnik.hr.

U TARU 15. srpnja: Izložba fotografa Mateja Damijanića u čast Danu općine

POREČ: Na Gradskom kupalištu uživa i druga smjena ljetnog kampa