in

Mala craft pivovara Castellana iz KAŠTELIRA osvojila tri medalje na natjecanju London Beer Competition

Gabriele i Tina s nagradama iz Londona - Foto Tanja Kocijančić

Mala craft pivovara Castellana iz Kaštelira osvojila medalje na prestižnom svjetskom natjecanju u Londonu, što je ogromno priznanje za ovaj obiteljski posao koji tek tri godine vode supružnici Tina Kovač De Faveri i Gabriele De Faveri.

Castellana-proizvodi-Gabriele-Tina-foto-tanja-kocijancic.jpg 13. travnja 2023
Proizvodi kaštelirske Castellane koji su dobili medalje u Londonu – Foto Tanja Kocijančić

Na petom izdanju London Beer Competitiona, koje se održalo u Londonu 20. ožujka 2023., prva kaštelirska craft pivovara Castellana osvojila je dvije srebrne i jednu brončanu medalju, što je ultimativna potvrda kvalitete u globalnoj industriji piva. Kako bi dobila ovo priznanje, 
Castellana je morala postići visoku ocjenu u tri različite kategorije: kvaliteta, vrijednost i pakiranje. Dakle, ocjenjuje se proizvod u cijelosti, kao i omjer kvaliteta-cijena, izgled, kombinacija okusa, aroma i struktura.

Cilj London Beer Competitiona u organizaciji Beverage Trade Networka jest nagraditi i proslaviti piva koja kupci žele kupiti.
Natjecanje organiziraju te ocjenjuju vodeći europski stručnjaci u području pivarstva. Nije prvi put da su medalje osvojila hrvatska piva, jer ih je bilo prijašnjih godina, ali 2023. ostat će zapamćena po tome što su jedini u Hrvatskoj medalje na 5. izdanju osvojili craft proizvodi 
iz malog Kaštelira, točnije iz craft pivovare Castellana u vlasništvu Tine Kovač De Faveri i njenog supruga Gabrielea De Faverija. Što je najzanimljivije u ovoj priči Tina i Gabriele ne znaju kako su ih organizatori pronašli. Prošle godine u kolovozu dobili su od njih e-mail 
s pozivnicom na natjecanje koje su objeručke prihvatili, ne nadajući se nimalo ovakvom uspjehu. Primijetili su tek da ih je organizator počeo pratiti na društvenim mrežama. Rezultate ocjenjivanja dobili su jučer, 12. travnja.

-Jako smo ponosni i ne možemo uopće vjerovati da smo dobili čak tri medalje u konkurenciji svjetski poznatih pivovara. Prva kaštelirska pivovara stara je tek tri godine, otkad je naša proizvođačka priča počela, a već smo osvojili svjetski priznato priznanje. Dosad se nismo 
nikad natjecali, a ne bismo ni sada da nas oni nisu pozvali, pričaju nam Tina i Gabriele.

Gabriele i Tina s nagradama iz Londona - Foto Tanja Kocijančić
Gabriele i Tina s nagradama iz Londona – Foto Tanja Kocijančić

Spomenimo da kaštelirsko pivo Školar dijeli isti broj bodova, ukupno 88, s onima iz Njemačke, Belgije i Južne Koreje, te im je samo dva boda nedostajalo za zlato koje se dodjeljuje za osvojenih 90 do 100 bodova. 
Srebro je dobilo pivo Bjonda, a broncu Školarka. Pivo Školar je crvene boje i po vrsti je Pale Ale, Bjonda je svijetlo, odnosno Blond Ale, a Školarka je jantarne boje, vrste Saison.

Spomenimo da je proizvodnja Castellane ostala u istim malim okvirima, jer su fokusirani na kvalitetu, a ne na količinu. Proizvode pet vrsta piva u količinama koliko je dovoljno za njihov ugostiteljski lokal koji su otvorili u sklopu pivovare. Pa tako i dalje u proizvodnji rade samo 
surpružnici. Proizvodi su u cijelosti prirodni i nastaju mahom od ječma kojeg proizvode na svojim kaštelirskim kampanjama. Tijekom tri godine stekli su mnogo poklonika i vjernih klijenata, i domaćih i stranih, koji im se redovito vraćaju, a posebno uspješna bila je prošla godina. U pivovari rade redovito, a vrata lokala gostima planiraju otvoriti sredinom svibnja.

Castellana - Prva kaštelirska pivovara - Foto Tanja Kocijančić
Castellana – Prva kaštelirska pivovara – Foto Tanja Kocijančić

Dodajmo da je na London Beer Competitionu najviše bodova, 98, ove godine osvojilo pivo Barrel-Aged Icebox proizvođača Pillars Brewery X ELLC iz Velike Britanije.
Pivovarom godine proglašena je belgijska Brouwerij L Huyghe za pivo Delirium Christmas.
Inače, natjecanje London Beer Competition nastoji prepoznati, nagraditi i pomoći promovirati pivske brendove koji su uspješno kreirani kako bi zadovoljili sve visoke kriterije kvalitete i pakiranja.

Sve druge rezultate po kategorijama možete pogledati na linku
https://londonbeercompetition.com/en/competition-global-results/2023/#BeerOfTheYear

Foto Grad Poreč

Izvanredni rezultati: Uskrs najavio odličnu turističku sezonu. Dva istarska grada među najboljima

Majčina igra - Foto POU Poreč

POREČ: Učilište objavilo foto i literarni natječaj. Fotkajte skulpture i pišite o svom gradu!