in

Minimalac za 100 tisuća radnika i u lipnju: “Ima tvrtki koje su još uvijek na nula kuna prihoda ili imaju pad veći od 50 posto, a nisu uključene”

Ilustracija Pixabay

Minimalac od 4000 kuna za lipanj dobit će svi radnici u tvrtkama čiji je prihod pao za pedeset posto u odnosu na prošlu godinu.

Ova mjera odnosi se na najugroženije resore – turizam, ugostiteljstvo, prijevoznike i organizatore javnih manifestacija. Jedan splitski hotel svoja je vrata otvorio prije tri tjedna no gostiju baš i nemaju, pa pozdravljaju odluku Vlade o minimalcu i za lipanj.

“Ne znam još hoće li biti sedam ili deset posto prošlogodišnjih prihoda osvarenih u svibnju 2020. godine. Za lipanj očekujemo nekih 20 posto prošlogodišnjih prihoda da se ostvari, ali ništa više od toga”, kaže direktorica hotela Marina Macan za Dnevnik Nove TV.

Nada se kako će se mjere Vlade o minimalcu produžiti na još tri mjeseca. Velike manifestacije na otvorenom s ograničenim brojem posjetitelja još neko vrijeme će biti neisplativa djelatnost.

“Klubovi poput našeg koji je izrazito usmjeren programski na partyje i koncerte, takozvana event industrija, mi se nismo niti vratili. Nama je na primjer obim prometa deset posto onoga što smo radili prije korone. Nadamo se da će vrlo brzo ići mjera za dozvoljenih tisuću ljudi”, kaže vlasnik noćnog kluba Gordan Šestić. 

Ugostitelji usprkos relaksaciji ostvaruju do najviše četrdeset posto prošlogodišnje zarade, no oni koji organiziraju vjenčanja i puno manje.

U državnoj blagajni tek je polovica prošlogodišnjih poreznih primanja.

“Svaki tjedan za tjedan vidimo naravno usporedno s prethodnim tjednom unaprijeđenje, međutim i dalje smo na nekakvih, ako gledamo samo svibanj, na nekih 18 posto je manja vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na isto razdoblje prethodne godine”, kaže ministar financija Zdravko Marić  za Dnevnik Nove TV.

PREVOZIO MARIHUANU: Policija zatekla muškarca s drogom tijekom prometne kontrole

POREČ: Gradska tržnica opet otvorena nedjeljom