in

Nova nada za pulski i riječki škver: Uljanik može raditi preko nove tvrtke, a 3. maj preko Australaca

Vlada je na zadnjoj sjednici donijela dvije odluke kojima se tek formalno produžuje nada u opstanak brodogradnje u Puli, dok bi u Rijeci brodogradnja i suštinski mogla nastaviti s radom, ali će njen nositelj biti australska tvrtka MKM YACHTS, a ne 3. maj, piše Novac.hr.

Tako su ministri podržali “Zaključak o iskazivanju spremnosti uključivanja Vlade Hrvatske za stvaranje preduvjeta za pokretanje brodograđevne djelatnosti na području Pule putem društva Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o.”, te “Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na davanje u potkoncesiju dijela pomorskog dobra u luci posebne namjene – Brodogradilištu 3. maj”.

4,5 mlrd. jamstava

Prvom odlukom se Ministarstvo financija, kao najveći pojedinačni vjerovnik Uljanika d.d. s utvrđenim tražbinama od 3,2 mlrd. kuna, što je 66% utvrđenih tražbina nekadašnje krovne tvrtke Uljanik grupa, obvezuje da stečajnu masu Uljanika d.d. “prenese” na Uljanik Brodogradnju 1856 d.o.o.

Ta je stečajna masa procijenjena na 1.748,661.874 kune, a čini je pet brodova u gradnji, oprema, materijal na zalihi, te potraživanja od dužnika i dionice i udjeli u više trgovačkih društava. Nadalje, Uljanik d.d. u stečaju je ovlaštenik brodograđevne koncesije, a sve bi to ovom odlukom trebalo biti “ustupljeno” Uljanik Brodogradnji 1856 d.o.o. Tako bi ta tvrtka mogla nastaviti s radom i omogućiti nastavak brodogradnje u Puli, ali je problem to što ta kompanija nema nikakve nove ugovorene poslove. Naime, u obrazloženju Vlade se ističe kako se Poslovni plan 2020. – 2021. za društvo Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o. temelji na dovršetku broda Nov. 526., ali i da je “prema zaprimljenoj ponudi, kalkulacija za završetak predmetnog broda još negativna”.

Eto, dakle, kalkulacija za taj brod je negativna, a drugih ugovorenih brodova nema. Što je i bolje jer smo zadnje dvije godine za jamstva za ugovorene brodove Uljanika platili 4,5 milijarde kuna. No, formalno za Pulu i dalje ostaje nada u opstanak brodogradnje.

U Rijeci je situacija takva da će 3. maj dati u potkoncesiju dio pomorskog dobra društvu MKM YACHTS d.o.o., koje je novoosnovano društvo sa sjedištem u RH u neizravnom vlasništvu vlasnika Scenic Grupe, Glena Moroneya. Scenic Grupa je, stoji u obrazloženju Vlade, jedan od vodećih svjetskih putničkih brodara specijaliziranih za luksuzna i egzotična krstarenja, a jedno od društava u sastavu iste, društvo PEC Limited, od društva Uljanik d.d. u stečaju naručilo je putnički brod Scenic Eclipse, koji se pokazao kvalitetnim i hvaljenim hrvatskim proizvodom. Područje koje se daje u potkoncesiju iznosi 21.493 m2 zauzete površine i daje se na rok od 10 godina, stoji u obrazloženju Vladine odluke. Pritom se ističe da se potkoncesija daje “u cilju povećanja učinkovitosti u obavljanju koncesijske djelatnosti kroz popunjavanje knjige narudžbi društva s najmanje pet visokovrijednih novogradnji, otvaranje mogućnosti da djelatnost opremanja i unutarnjeg uređenja putničkih brodova na području brodogradilišta obavlja, pored ovlaštenika koncesije, trgovačko društvo koje posjeduje iskustvo, te financijske i organizacijske sposobnosti u sektoru luksuznih putničkih brodova za egzotična krstarenja, te u cilju otvaranja novih tržišta luksuznih putničkih brodova”.

Cijeli članak pročitajte na Novac.hr.

Policija provodi pojačane aktivnosti na istarskim prometnicama

Bez vode 8. lipnja dio Poreča i Višnjana