in

ŠTO MISLITE O TOME? Pula i Rijeka zabranile VJEŠANJE ROBE NA TIRAMOLI – kazne od 500 do 2.000 kuna

Ilustracija Pixabay

Nakon Osijeka pa onda i Šolte, Kolana na Pagu, Mljeta i Kaštela, stati na kraj sušenju veša na štriku odlučile su i Pula i Rijeka. Kazne su još veće nego u Slavoniji pa će 2.000 kuna, ukoliko se ogluši na novu odluku o komunalnom redu, morati platiti pravna osoba, a 500 kuna obični građani u Rijeci, dok je to u Puli po novoj odluci o komunalnom redu nešto jeftinije – 500 kuna, tj. 250 kuna na licu mjesta.

Građani su, očekivano, ogorčeni takvim odlukama, jer nemaju svi sušilice, stan u zgradi s unutarnjim dvorištem ili pak kuće s velikim okućnicama.

Odredbe u odlukama o komunalnom redu u Puli i Rijeci iste su, jer su očito nastale iz istog pera i glase: „Na prozorima i vratima, balkonima, ogradama i drugim dijelovima zgrade koji su okrenuti prema javno prometnoj površini nije dozvoljeno vješati ili izlagati rublje, posteljinu, sagove, krpe i druge predmete kojima se nagrđuje vanjski izgled zgrade“.

Kako piše portal Mirovina.hr za Rijeku, komunalni redari zasad ne kažnjavaju građane, nije izdana još nijedna kazna, već se u prijelaznom periodu izriču samo upozorenja kako bi se građani imali vremena prilagoditi ovoj, za mnoge nepopularnoj, mjeri.

Revoltirani građani diljem zemlje čak su pokrenuli i akciju na društvenim mrežama kako bi se obustavila praksa zabrane sušenja veša na štriku. Zabrani se najviše protive Dalmatinci, jer su “tiramole” dio njihove autentičnosti koje određenu draž daju čak i turistima. Njima na fasadama starih dalmatinskih kuća krpe, ručnici, plahte pa čak i gaće – ne smetaju.

No, struka misli drugačije, piše Mirovina.hr, i ne smatra da je vješanje robe na tiramoli u duhu mediteranskih gradova.

Što vi mislite o tome?

Hoće li se time povesti i drugi istarski gradovi, saznat ćemo uskoro, kada na dnevni red gradskih vijeća stignu izmjene odluka o komunalnog reda.

POREČ – Dežurne ljekarne za Velu Gospu i vikend

VRSAR: Pokrao trgovinu i mjenjačnicu