in

Pulski zet Dalibor Matanić režirao novi spot o Rijeci kao – luci različitosti

Dalibor Matanić

Na brojnim riječkim atraktivnim lokacijama snimao se promotivni spot o Rijeci kao – luci različitosti, pod redateljskom palicom poznatog hrvatskog režisera Dalibora Matanića, u Istri poznatog i kao supruga pulske glumice Helene Minić. Spot financiraju Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Rijeke, projekt se realizira u suradnji s Gradom Rijekom i TD Rijeka 2020, a Matanić je izabran temeljem javnog poziva raspisanog prošlog ljeta, piše portal Fiuman.hr.

Produkcija spota o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture je povjerena Filmeriji, riječkoj tvrtki specijaliziranoj za produkciju audio-vizualnog sadržaja, a zadatak je bio prikazati Rijeku kao hrvatski urbani fenomen kojega čini njezina turbulentna prošlost, riječki postindustrijski šarm, multikulturalnost, pop-kultura, otvorenost, slobodoumnost i širina duha.

Scenaristica spota rođena je Riječanka, dramaturginja Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka koja je u scenariju pokušala spojiti – nespojivo tj. spojiti različitosti: “Radi se o jednom sudaru svjetova. Sudaru likova i njihovih karaktera, koji simboliziraju ideju luke različitosti. Ideja je bila izmiješati dokumentarističke materijale i fikciju, a radnju smo smjestili na razne gradske lokacije i u atraktivne prostore. Kako smo to točno napravili, vidjet ćete u spotu. Pokušala sam provokativnim scenama prenijeti duh grada i pogledati ga očima „stranca“, a sve to kroz likove koji su dio povijesti, sadašnjosti i budućnosti Rijeke. Također, kroz scenarij spota nastojala sam provući teme kojima se bave programski pravci Rijeke 2020, da na neki način prezentiramo i sam program”, rekla je Lupi Alvir.

Poznato redateljsko lice Dalibora Matanića uhvatili smo nasred Korza u kreativnom zanosu, kojeg je potpirivala zdrava riječka bura.

Dalibore, je li se lako zaljubiti u Rijeku?

Dalibor Matanić: “Ne znam kako je drugima, ali ja sam se ovdje već udomaćio. Naučio sam svaku riječku ulicu, što kroz snimanje serije, što kroz snimanje ovog promotivnog spota. Ipak, još uvijek otkrivam neke nove lokacije i ne bih znao izdvojiti favorita! Ipak, preferiram industrijske vizure u odnosu na, recimo, starogradske lokacije.”

Kada se seliš u Rijeku?

Dalibor Matanić: “Hm. Ne znam kad se selim, ali znam da sam u lipnju ponovno u Rijeci, jer snimamo Novine 3!”

Promotivni spot Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Rijeke koji tematizira Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture ugledat ćemo uskoro, nakon što se Matanićeva ekipa povuče u topli studio na montažu i posao odradi do kraja. Do tada, mašti na volju i zamislite ronioca u Kružnoj ulici ili varioca u publici HNK Ivana pl. Zajca. U spotu će se naći i kadrovi tuluma na krovu Robne kuće RI, odnosno plesa punkerice i zametskog zvončara. Sve je moguće – u Rijeci, luci različitosti, javlja Rijeka 2020.

Više pročitajte na portalu Fiuman.hr.

POREČ: Andrea Matić, Nora Mendica i Luka Vinkerlić ostvarili zapažene rezultate na državnom prvenstvu u atletici

Laburisti se pridružili Amsterdamskoj koaliciji – uvjereni da mogu postati prva politička snaga u zemlji