in

NOVIGRAD: Radna zona Vidal u iduće 3 godine otvara 50 novih radnih mjesta

Novigradska Radna zona Vidal jedna je od najuspješnijih u Hrvatskoj u kojoj je vrlo živa gospodarska aktivnost. Budući da će se uskoro otvoriti nove tvornice, očekuje se da će se u Vidalu u iduće tri godine otvoriti više od 50 novih radnih mjesta. I to u proizvodnji!

Radna zona je pokrenuta 2004. godine upravo zahvaljujući državi, koja je prije mjesec dana ponovno Novigradu darovala zemljište za proširenje Vidala. Ovog puta je to bilo 5.659 četvornih metara, koje je Grad Novigrad odmah ponudio na natječaju za prodaju, a zainteresiranih ima podosta.

Inače, u Vidalu trenutno posluje 15-ak poduzeća koji zapošljavaju više od 300 ljudi.

Bio je to povod za razgovor s gradonačelnikom Anteom Milosom.

-Razvoj poduzetništva i poduzetničke infrastrukture u radnoj zoni Vidal od velike je važnosti za razvoj gospodarstva Novigrada. Mogućnost stvaranja okruženja koje nudi razne proizvodne i uslužne djelatnosti, kao i diverzifikacija tržišta rada važno je za naš grad pogotovo u aspektu konstantnog rasta turističke privrede i velike sezonalnosti poslova. Vidal je uspješan primjer suradnje javnog i privatnog sektora. Pokazalo se da infrastrukturno kvalitetno opremljene poduzetničke zone s lakoćom pronalaze poduzetnike, generiraju nove vrijednosti i nova radna mjesta. Dosadašnji rezultati i trenutni interes poduzetnika s našeg područja i iz inozemstva garancija su novih investicija i novih 50-ak radnih mjesta u naredne tri godine, rekao je Milos i dodao da bez razvoja poduzetništva i ulaganja u javnu infrastrukturu nema napretka, pa je zato ovaj mali primjer zone Vidal bitno doprinio cjelokupnom razvoju Novigrada i slici uspješnog i otvorenog grada.

U ovoj će godini Grad Novigrad praktički završiti cjelokupni projekt implementacije poduzetništva u Vidal.

Gradonačelnik Milos je u ožujku prigodom potpisivanja ugovora o darovanju s ministrom državne imovine Goranom Marićem najavio da će zemljište u kratkom roku biti privedeno svrsi, da će ga Grad vrlo brzo staviti na raspolaganje poduzetnicima i da će od toga koristi imati lokalna samouprava, ali i država i to kroz PDV, novo zapošljavanje i kroz cijeli gospodarski ciklus koji se pokreće stavljanjem nekretnina u funkciju poduzetništva.

Podsjetimo kako je krenulo.

Republika Hrvatska darovala je 2004. Novigradu za potrebe formiranja radne zone zemljište površine 3.423 četvornih metara, a onda 2007. još i 4.784 kvadrata. Od dijelova tih čestica, zajedno s drugim česticama, formirane su građevinske parcele na kojima je potom izgrađeno šest proizvodnih i poslovnih zgrada s novim poduzetničkim aktivnostima.

U prosincu 2014. tadašnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom RH Gradu je darovao zemljište ukupne površine oko 25.000 četvornih metara. Urbanističkim planom uređenja Radne zone Sveti Vidal 2 od toga je formirano pet građevinskih parcela. Grad je proširenu zonu infrastrukturno opremio vodovodom, kanalizacijom, oborinskom odvodnjom, prometnicom, javnom rasvjetom i elektroničkom kabelskom infrastrukturom.

Javnim natječajima sve su parcele potom prodane.

Tvrtka Vega A.T.S. Rijeka pri kraju je s izgradnjom pogona, u kojem će se proizvoditi metalni dijelovi za sportsku opremu. Laguna Novigrad ondje planira izgraditi svoju buduću upravnu zgradu. Tvrtki Arrow Umag izdana je građevinska dozvola za zgradu u kojoj će se proizvoditi mehanički dijelovi strojeva za obradu metala. Napolis iz Novigrada izradio je glavne projekte za poslovnu zgradu u kojoj će smjestiti vlastite poslovne prostore, te prostore za potrebe lokalnih poduzetnika u sektoru proizvodnih djelatnosti. Tvrtki Modulacija Novigrad izdana je građevinska dozvola za poslovnu zgradu u kojoj će obavljati proizvodnju, pakiranje i distribuiranje cijevi i priključaka za navodnjavanje poljoprivrednih površina, te vrtova i okućnica.

Valja naglasiti da je dvjema od spomenutih tvrtki odobreno čak 24,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. To su Vega A.T.S. s odobrenih 12,6 milijuna, te Arrow s 12,3 milijuna kuna, a putem projekta “Kompetentnost i razvoj MSP-a”. Te dvije firme ostvarile su pojedinačno najveće bespovratne potpore za razvoj poslovne infrastrukture u Istarskoj županiji.

Riječ je o dvije nove tvornice koje će biti izgrađene u nastavku obuhvata novigradske poduzetničke zone Vidal, koje će u dvije godine donijeti više od 50 novih radnih mjesta.

Uskoro otvaranje luksuzne ACI marine Rovinj – kategorizirane s 5 sidara

TAR: Otvoren natječaj za dodjelu općinskih priznanja i povelja najzaslužnijima