in

NOVO U ISTRI: Obitelj Budak iz Sv. Petra u Šumi uzgaja svinje i hranu za njih, a pršute i kobasice prodaje u svojoj butigi i konobi

Mihael Budak i Tugomir Majdak

Vrlo posebnu poduzetničku priču ima obitelj Budak iz mjesta Kranjci u Općini Sveti Petar u Šumi koja je prije nekoliko dana otvorila pršutarnu po imenu „Budak“, te konobu koju su nazvali „Doma“.

No, po čemu su Mihael Budak i njegova obitelj malo drukčiji? Radi se o zaokruženoj priči, rade sve sami od njive i staje do stola. Sami proizvode i uzgajaju i zatim to nude u trgovini i konobi.

Obitelj Budak, naime, na dvadesetak hektara zemlje uzgaja hranu za svinje, kojih u vlastitom tovu imaju čak 200-tinjak, uključujući rasplodne neraste i krmače. Potom, u netom otvorenom objektu, odmah do obiteljske kuće, imaju klaonicu svinja i druge sitne stoke, objekt za proizvodnju pršuta, kobasica i drugih proizvoda i slično; trgovinicu u kojoj prodaju svoje proizvode i na kraju konobu u kojoj nude tipična istarska jela, ponajviše od sušenog i svježeg svinjskog mesa.

Sve navedeno, od primarne proizvodnje i klaonice do ugostiteljstva, djeluje pod kapom tvrtke Budak produkt.

Kako nam veli Mihael Budak, izgradnja i opremanje cijeloga kompleksa koštali su 5,5 milijuna kuna, od čega su 5 milijuna dobili kreditom županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma. Zanimljivo je da je od trenutka dobivanja kredita do puštanja u pogon cijelog kompleksa prošlo tek 10 mjeseci.

Na svečanom otvorenju prošlog tjedna bili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji im je čestitao na ambicioznoj investiciji koja osigurava radna mjesta za cijelu obitelj, te istarski župan Valter Flego koji je također čestitao na projektu i pohvalio njihovu želju da ostanu živjeti i raditi u svom mjestu.

Obitelj Budak je za svoj proizvodno-preradbeno-ugostiteljski kompleks dobila i blagoslov supetarskog župnika Ivana Šarića.

Ponuda proizvoda s vremenom će se povećavati.

O cijelom tom kompleksu, veli nam Mihael, brine on sa svojom suprugom i roditeljima, te kuhar i konobarica koji su zaposleni u restoranu. Velik je to posao, posebice zato što su Budakovi mladi roditelji troje djece od 11 mjeseci, te tri i pol i pet godina.

-Supruga i ja radimo od 6 ujutro do ponoći, rekao nam je Mihael koji je svojim projektom dodatno obogatio ponudu Istre.

Želimo im puno uspjeha!

Kaštelirski učenici svojim MJUZIKLOM osvojili prvo mjesto u Zagrebu

POREČ – Jutros kod Lakopa osvanuo natpis „MAFIJA VLADA“