in

Obnova zgrada u starogradskoj jezgri Poreča uspješno napreduje uz podršku Grada

Foto Grad Poreč

Grad Poreč uspješno provodi projekt sufinanciranja obnove zgrada koje su u privatnom vlasništvu u starogradskoj jezgri Poreča od 2016. godine, čime se čuva bogata kulturna baština ovog prelijepog istarskog grada. Kroz suradnju s vlasnicima, Grad je osigurao sufinanciranje obnove, što je rezultiralo značajnim napretkom u očuvanju starih zgrada i oživljavanju njihove povijesne vrijednosti.

Danas je evidentno kako je obnova krovova bila prioritet većine vlasnika, čime je ojačana struktura zgrada te je spriječeno daljnje propadanje i oštećenja. To je posebno uočljivo kroz snimke dronom koje prikazuju obnovljene crvene krovove, dajući starogradskoj jezgri Poreča jedinstveni šarm.

Grad Poreč i vlasnici zgrada u starogradskoj jezgri zajednički pokazuju primjer kako suradnja može donijeti pozitivne promjene u očuvanju kulturne baštine. Natječaj će se nastaviti i ove godine, stoga se pozivaju sugrađani da se jave i ostvare pravo na sufinanciranje obnove.

U narednom razdoblju planira se intenzivirati napore kako bi se obnova proširila i na druge ključne aspekte starogradskog područja. Daljnja sufinanciranja obnove zgrada obuhvatit će prioritetnu obnovu fasada, čime će se unaprijediti cjelokupan izgled zgrada te pružiti građanima i posjetiteljima ugodniji i autentičniji doživljaj ovog povijesnog dijela Poreča. Fasade će biti obnovljene s posebnom pažnjom kako bi se zadržala originalna arhitektura i duh prošlih vremena, kao što je nedavno, primjerice, dovršena ona Zavičajnog muzeja Poreštine. Dodajmo i kako je, uz sufinanciranje obnove privatnim vlasnicima, Grad dodatno sudjelovao u financiranju obnove i tamo gdje je suvlasnik.

Uz obnovu fasada, Grad će s posebnom predanošću pristupiti očuvanju kulturnih spomenika u starogradskoj jezgri. Ti spomenici predstavljaju vrijedne simbole prošlosti i kolektivnog identiteta Poreča, te će njihova restauracija služiti kao trajno svjedočanstvo povijesti i kulture grada. Nakon obnove rive, istraživanja na Maraforu, obnove zvonika Eufrazijeve bazilike i zgrade Muzeja, Gornjeg vrtića, otvorene su i javne nabave za obnovu Romaničke kuće i Memorijalne kuće Joakima Rakovca.

Romanička kuća je simbol našega grada, i spremna je da se obnovi, ali i da se u njoj postoji postav za razgled, objavio je Grad Poreč u priopćenju.

Foto Istarska županija

U istarskim vrtićima uspješno završena druga faza učenja talijanskog jezika za predškolarce

Foto IDS

Nemet (IDS) o blokadi pravosudnog sustava: Vladajući ignoriraju probleme građana i to im se obilo o glavu