in

Nemet (IDS) o blokadi pravosudnog sustava: Vladajući ignoriraju probleme građana i to im se obilo o glavu

Foto IDS

Zastupnica Katarina Nemet sudjelovala je danas u ime saborskog kluba IDS-a u raspravi na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora, sazvanoj među ostalim i zbog blokade pravosudnog sustava izazvane višetjednim štrajkom.

– Prije nešto više od godinu dana pravosudni službenici i namještenici petominutnim prosvjedom upozorili su Vladu da su nezadovoljni svojim položajem i materijalnim pravima. Bilo je to jasno upozorenje, otvoreni „žuti karton“ vladajućima, na kojega oni nisu primjereno i pravovremeno reagirali. Bez previše socijalne osjetljivosti, razumijevanja i empatije oglušili su se o zahtjeve prosvjednika, ignorirajući njihove apele. I sada im se to obilo o glavu! Slobodno zato  možemo konstatirati kako je upravo Vlada ta koja jedina snosi odgovornost za današnje stanje u državi, za potpunu blokadu pravosudnog sustava izazvanu višetjednim štrajkom, istaknula je Nemet.

Apelirala je stoga na hrvatsku javnost, na građane, da ne upadaju u zamku i da se ne okreću protiv ljudi koji su – sasvim legitimno i opravdano – digli glas za svoja elementarna prava, prava koja su im već predugo uskraćena.

– Razumijem i suosjećam sa svakim našim čovjekom koji zbog trenutne blokade pravosudnog sustava ne može ostvariti neku svoju potrebu, neku od usluga koje ovaj sustav inače pruža. Znam da to mnogima predstavlja problem i žalosno je da je do toga uopće došlo. No treba jasno reći da za takvo stanje nisu krivi službenici i namještenici u štrajku, ogromnom većinom vrijedni, savjesni i odgovorni, ali nedopustivo potplaćeni profesionalci, već oni koji su se na sva njihova upozorenja, molbe i vapaje oglušili i gurali očite probleme pod tepih, zaključila je Nemet

Podsjetila je i kako je na vrlo nezavidnu i alarmantnu situaciju u pravosuđu već duže vrijeme upozoravala i jedna sve prisutnija pojava, na koju su vladajući također “zatvarali oči”. Sve češće se naime događa da na natječajima za zapošljavanje sudskih službenika i namještenika nema zainteresiranih, baš kao što sve češće zaposleni službenici odlaze, sve zbog niskih primanja, prevelikog opsega posla i neodgovarajućih uvjeta rada.

– Nezadovoljstvo je kroz svo to vrijeme raslo, kulminiralo, ljudima je došla voda do grla i reagirali su ovako kako su reagirali – prosvjedima i štrajkom. Drago mi je da su ustali protiv nepravde i da su ustrajni u svojim traženjima, naglasila je Nemet, zamjerivši Vladi da nema dovoljno sluha za probleme hrvatskih građana, u ovom, ali i nizu drugih primjera, poručivši na kraju: “Ni mi kao oporbeni zastupnici nećemo se predavati, na to nemamo pravo, to nije politikantstvo, to jednostavno dugujemo ljudima čije interese u ovom časnom domu zastupamo i koji to od nas s punim pravom očekuju!”

Izvor IDS

Foto Grad Poreč

Obnova zgrada u starogradskoj jezgri Poreča uspješno napreduje uz podršku Grada

Rijeka - s broda koji je privezan za obalu, na terminal je pao dio dizalice s broda - Foto Ravnateljstvo civilne zaštite RH - MUP

Olujno nevrijeme u Istri, Kvarneru i Zagrebu