in

U istarskim vrtićima uspješno završena druga faza učenja talijanskog jezika za predškolarce

Foto Istarska županija

U sjedištu Istarske županije, u Pazinu, jučer su zamjenica župana Jessica Acquavita i pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel upriličile prijem za ravnateljice dječjih vrtića koji su sudjelovali u drugoj fazi projekta Jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima.

Istarska županija je kroz Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine 2021. godine pokrenula pilot projekt uvođenja jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima s ciljem promicanja dvojezičnosti i očuvanja talijanskog jezika na području Istre. U drugoj fazi projekt je uključio sedam skupina predškolaraca, u sedam dvojezičnih gradova, u kojima su se provodili jezični laboratoriji u ukupnom trajanju od 30 sati za svaki laboratorij. Projekt financira Istarska županija, a za sve uključene predškolarce je besplatan te se provodi u sklopu redovnog programa dječjih vrtića.

Gradski dječji vrtići koji su bili uključeni u drugu fazu provedbe projekta su:
Dječji vrtić Buje-Buie
Dječji vrtić „Tičići“ Novigrad-Cittanova
Dječji vrtić „Radost“ Poreč-Parenzo / Područni vrtić Varvari
Dječji vrtić Pula-Pola (područni objekt Veli Vrh)
Dječji vrtić „Neven“ Rovinj-Rovigno / Područni objekt Kanfanar
Dječji vrtić i jaslice „Duga-Arcobaleno“ Umag-Umago
Dječji vrtić „Petar Pan“ Vodnjan-Dignano


Zamjenica Acquavita izrazila je zadovoljstvo ovim projektom: „Riječ je o važnoj županijskoj inicijativi jer osim što djeci približavamo talijanski jezik kao jezik društvene sredine, potvrđujemo ono što čini našu županiju specifičnom, a to je dvojezičnost i koju trebamo i dalje baštiniti. Zahvaljujem vrtićima na suradnji i drago mi je čuti da je i ovo drugo izdanje tečaja dobro prihvaćeno od strane djece i njihovih obitelji“.

Ravnateljice su izrazile zadovoljstvo uspješno provedenim laboratorijima te navele da im je izuzetno drago da se ovaj hvalevrijedan projekt nastavlja i dalje. Istaknule su da su sva djeca bila zadovoljna, da su usvojila nova znanja talijanskog jezika te da su roditelji izrazili želju da se učenje talijanskog jezika i dalje provodi. Isto tako, navele su da postoji veliki interes za povećanjem broja sati, kao i broja djece koja bi se uključila u projekt.

„Naš je cilj promovirati dvojezičnost i očuvati talijanski jezik u Istri te poticati djecu da već u ranoj dobi započnu s učenjem talijanskog jezika. U planu nam je u budućnosti projekt proširiti na sve predškolarce u svim gradskim vrtićima u Istri te da se isti kontinuirano provodi kao sastavni dio redovnog programa u dječjim vrtićima. U narednoj fazi krenut ćemo i s edukacijom samih odgajateljica koje će provoditi rano učenje talijanskog jezika u svojim skupinama“, zaključila je pročelnica Batel, zahvaljujući još jednom gradovima osnivačima vrtića, kao i ravnateljicama na uspješnoj i kvalitetnoj suradnji.

Foto policija - Ilustracija

Istarska policija pojačano traži i oduzima drogu – Evo što su napravili u 24 sata

Foto Grad Poreč

Obnova zgrada u starogradskoj jezgri Poreča uspješno napreduje uz podršku Grada