in

Od danas velika promjena na svim bankomatima u Hrvatskoj

Ilustracija - Foto jarmoluk za Pixabay.com

Bankomati poslovnih banaka bit će ključni kanal za opskrbu građana euronovčanicama. Oni trebaju biti prilagođeni tako da od 1. siječnja 2023. isplaćuju isključivo eure, dok su banke do 31. prosinca dužne osigurati i adekvatnu dostupnost kuna putem bankomatske mreže.

Stoga se postupno privremeno gase bankomati tijekom prosinca i početkom siječnja kako bi banke do 15. siječnja 2023. provele prilagodbu bankomatske mreže za isplatu eura, piše 15. prosinca portal Index.hr.

Banke privremeno ukidaju naknade za podizanje novca na drugim bankomatima

Kako taj proces prilagodbe ne bi negativno utjecao na dostupnost gotovine u kunama u razdoblju do 31. prosinca, odnosno u eurima nakon 1. siječnja, banke će privremeno do 15. siječnja za građane ukinuti naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže pojedine banke (na bankomatima drugih banaka) u Republici Hrvatskoj, piše Index.hr.

S obzirom na gustoću bankomatske mreže u Hrvatskoj, navedeno bi trebalo osigurati građanima visok stupanj dostupnosti gotovine u kunama do 31. prosinca te gotovine u eurima nakon 1. siječnja. Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2.700 bankomata

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euronovčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune”, pojasnio je izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2.700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu.

Cijeli članak pročitajte u članku na Indexu.hr:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/krece-velika-promjena-na-svim-bankomatima-u-hrvatskoj/2421106.aspx?index_ref=clanak_vijesti_najnovije_d

Foto Udruženje obrtnika Poreč

Udruženje obrtnika Poreč održalo skup u ribarstvu i akvakulturi

Foto Advent Poreč

ADVENT POREČ: Koncert Gustafa odgođen za subotu