in

Poduzetnicima predstavljene izmjene HBOR-ovih kreditnih i jamstvenih programa za mjere COVID-19

Hrvatska banka za obnovu i razvitak omogućuje poduzetnicima financiranje nabave sirovina, repromaterijala, poluproizvoda, sitnog inventara, financiranje obveza prema dobavljačima te plaća vlastitih zaposlenika, Saznali su poduzetnici na webinaru koji su ovaj tjedan organizirali HGK – Županijska komora Pula i HBOR.

Voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Istru Cinzia Zubin pojasnila je kako HBOR kroz ciljane kreditne programe za obrtna sredstva za mjere COVID-19, omogućuje financiranje tekućeg poslovanja.

Riječ je o kreditnim programima koji su namijenjeni poduzetnicima koji mogu dokazati negativne posljedice uzrokovane epidemijom COVID-19. Takvi poduzetnici, koji, među ostalim, moraju pribaviti tzv. COVID score koji izračunava FINA, zahtjeve za kreditiranje mogu podnijeti najkasnije do 30. lipnja ove godine. Pritom kreditiranje poduzetnika može biti izravno, ili putem poslovnih banaka za što se mogu koristiti dodatna jamstva agencije HAMAG-BICRO.

Za poduzetnike u drvoprerađivačkoj industriji te za određene mjere iz Programa ruralnog razvoja osmišljeni su ciljani kreditni programi za obrtna sredstva.

Poduzetnici koji najmanje 10 posto svojih poslovnih prihoda ostvaruju na stranim tržištima, odnosno izvoznici, te njihovi dobavljači mogu koristiti Program osiguranja portfelja kredita za likvidnost.

Radi dostupnosti što većem broju poduzetnika, osiguranje portfelja kredita za likvidnost izvoznika povećano je s 50 posto na 90 posto, a  pritom je uvjet minimalnog potrebnog udjela izvoznih prihoda smanjen, zaključila je Zubin.

Izvor: HGK – Županijska komora Pula

Rukometaše Poreča u subotu očekuje najvažnija utakmica sezone

Sjajne vijesti iz Kaira: Cernogoraz i braća Glasnović osvojili zlato na Svjetskom kupu