in

Poljoprivrednicima na raspolaganju 3,78 milijarde eura iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj

Foto - Bookaleta - Ilustracija

U financijskoj perspektivi 2023. – 2027. u sklopu Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike  RH (SP ZPP RH), iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, moguće je financirati razne projekte putem tzv. INTERVENCIJA. Na raspolaganju je ukupno 3,78 milijarde eura, od čega 1,87 milijarde eura za izravna plaćanja, 1,87 milijarde eura za ruralni razvoj, te 64 milijuna eura za sektorski program.

Prihvatljivi korisnici su aktivni poljoprivrednici u sektorima voća i povrća, pčelarskih proizvoda, vina, hmelja, maslinovog ulja i stolnih maslina, govedine i teletine, mlijeka i mliječnih proizvoda, ovaca i koza, proteinskih usjeva, šećerne repe i proizvodnje sjemena.

Ciljevi Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike su jačanje otpornosti poljoprivrednog sektora, zaštita okoliša i klimatske promjene te unaprjeđenje kvalitete života u ruralnim područjima.

Trenutno su otvoreni slijedeći natječaji:

  • 76.01. Osiguranje poljoprivredne proizvodnje : Svrha Natječaja je dodjela potpore za financiranje prihvatljivih troškova premije osiguranja za police osiguranja, a intenzitet javne potpore je 70% prihvatljive premije osiguranja. Više o natječaju pogledajte na poveznici.
  • 5.2.1. Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala : Svrha Natječaja je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog prirodnim nepogodama (osim potresa), kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje. Više o natječaju pogledajte na poveznici.

Do kraja 2023. godine očekuje se raspisivanje slijedećih natječaja:

  • 73.03. Ulaganja – Korištenje obnovljivih izvora energije: Cilj ove intervencije je povećati neovisnost poljoprivrednih gospodarstava o energentima. Više o natječaju pogledajte na poveznici.
  • 73.10. Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju : Potporom u sklopu ove intervencije sufinancirat će se ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju kako bi se poboljšala ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava, uključujući zaštitu okoliša i prilagodbu klimatskim promjenama. Ulaganja su moguća u svim poljoprivrednim sektorima, a prioritet su ulaganja u sektoru voća i povrća te sektoru stočarstva. Više o natječaju pogledajte na poveznici.
  • 73.12. Ulaganja – Potpora malim poljoprivrednicima : Opstanak i razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava temelji se na potrebi za restrukturiranjem proizvodnje povećanjem dodane vrijednosti. Ovaj tip intervencije pruža podršku malim, potencijalno održivim poljoprivrednim gospodarstvima koja su orijentirana na tržišnu proizvodnju u skladu sa zahtjevima koje postavlja tržište. Na taj način će se pomoći poljoprivrednim gospodarstvima u komercijalno isplativom prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, što je preduvjet za postizanje konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru. Više o natječaju pogledajte na poveznici.
  • 73.14. Ulaganja – Razvoj poslovanja u ruralnim područjima : Potpora ulaganjima u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti doprinosi unaprjeđenju gospodarske aktivnosti u ruralnim područjima, održavanju i stvaranju novih radnih mjesta te povećanju prihoda gospodarskih subjekata. Cilj je poticati diverzifikaciju gospodarske aktivnosti koja će privući ljude da žive i rade u ruralnim područjima. Više o natječaju pogledajte na poveznici.

Sve informacije o Intervencijama koje se sufinanciraju EU sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kao i plan objave natječaja možete pronaći na slijedećim poveznicama:

https://ruralnirazvoj.hr/intervencije/

https://ruralnirazvoj.hr/natjecaji/

https://ruralnirazvoj.hr/indikativni-plan-objave-natjecaja-u-2023/

Izvor Grad Novigrad

Foto Grad Novigrad giovanni cernogoraz

NOVIGRAD: Giovanni Cernogoraz osvojio drugu titulu europskog prvaka!

Foto Općina Vižinada

Općina prijatelj djece: Vižinada osniva Dječje općinsko vijeće