in

POREČ: Evo kako će izgledati projekt STARI JADRAN – na mjestu nogometnog igrališta stiže više od 100 stanova

Foto Alma Dom Nekretnine

Projekt Stari Jadran, odnosno stambeno-poslovni kompleks s više od stotinu stanova koji će biti smješteni na sadašnjem starom nogometnom igralištu između centra i autobusnog kolodvora, izgledno je da će se brzo početi realizirati.

Naime, ovaj projekt koji je izazvao brojne kontroverze i polemike prošlih godina službeno starta u veljači 2020. godine. To piše na stranicama jedne agencije za nekretnine koja već sada nudi na „top lokaciji“ studio apartman s malom terasom ukupne površine 30 četvornih metara koji se prodaje za 107.380 eura, odnosno 805.350 kuna, što znači da kvadrat košta oko 3.600 eura. Stančić se nalazi na drugom katu i nema pogled na more. Dakle, možemo pretpostaviti da će se cijene kvadrata u tom novom kompleksu kretati između 3.000 i 4.000 eura. A možda i više.

Piše i to da se radi o višestambenoj zgradi s poslovnim prostorima u prizemlju i stanovima na tri etaže različite kvadrature, te podzemnom garažom.

Nakon što gradnja počne, trajat će oko 2 i pol godine.

Ovako to agencija opisuje:„Vrhunska lokacija. Moderna arhitektura i odlična izgradnja. Centar Poreča! Blizina mora 50 metara. U ponudi je 109 stanova različitih kvadratura. Zgrada će imati tri ulaza, tri lifta. Prizemlje će se sastojati od poslovnih prostora. Na preostala tri kata su predviđeni stanovi.“

Vjerojatno ovo nije jedina agencija koja te stanove već sada ima u prodaji.

Ne znamo tko će biti izvođači radova, ni tko je projektant, ali prema fotografijama koje smo našli na stranicama pulske agencije Alma Nekretnine nekako nam se čini da će kompleks, bar na prvu, biti sličan hotelu Lone u Rovinju. No, to je tek naša impresija, a vaša mišljenja i komentare očekujemo na našem Facebook profilu.

Ako ne prije, kad počne gradnja na ploči koja će biti stavljena na ogradu gradilišta doznat ćemo sve podatke o izvođačima radova, projektantu i nadzoru gradnje.

Podsjetimo da je Grad Poreč, kao vlasnik starog igrališta, lani u kolovozu na natječaju parcelu i projekt poslovno-stambenog kompleksa prodao za 30,1 milijun kuna jedinom ponuđaču – medulinskoj firmi J. M., koja je ponudila pet milijuna kuna više od početne cijene koja se tražila na natječaju.

J. M. je tvrtka za građevinarstvo, ugostiteljstvo i promet nekretninama iz Medulina, koja se na natječaj javila i 2017., kada se zbog Starog Jadrana početkom prosinca poprilično podigla prašina, što je na kraju rezultiralo ostavkom ondašnjeg predsjednika Gradskog vijeća.

Budući da je natječaj iz 2017. poništen nakon burnih događanja i polemika, ovaj novi raspisan je 11. lipnja 2018., a rok za dostavu ponuda bio je 11. srpnja. Radi se o parceli na k.č.br. 626/1 k.o. Poreč, površine 7.817 četvornih metara, na kojoj je trenutno pomoćno nogometno igralište NK Jadran.

Na starom igralištu niknut će stambeno-poslovni kompleks/Foto Tanja Kocijančić

Inače, Grad Poreč je i prije ovoga godinama pokušavao prodati projekt „Stari Jadran“, kada je početna cijena bila čak 50 milijuna kuna. No, s godinama se to smanjivalo, pa je konačno porečki proračun lani inkasirao 30,1 milijun kuna.

To se dogodilo usprkos snažnom protivljenju oporbenih vijećnika koji su brojnim javnim nastupima pokušavali zaustaviti tu prodaju kako se ne bi desila, kako su isticali, apartmanska gradnja za bogate i strance. Njihova je želja bila da se taj prostor sačuva u gradskom vlasništvu i na njemu izgrade stanovi za mlade.

Grad Poreč je pak najavio da će za potrebe nogometnog kluba izgraditi pomoćno igralište na drugoj lokaciji izvan gradskog središta.

Foto: Agencija Alma Dom Nekretnine Pula

Fotogalerija iz FUNTANE: Advent startao radionicom izrade vijenaca i lanterni – slijedi bogat program do Božića

Porečanke u Rijeci upisale poraz