in

POREČ: Otvoren sustav javnog navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka – Akumulacijsko jezero “hranit” će 555 hektara

Foto Tanja Kocijančić

Svečano obilježen dovršetak izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka i početak punjenja akumulacije Mateši, na kojem su nazočili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić; generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, istarski župan Boris Miletić; izaslanik i posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, te brojni drugi uzvanici, predstavnici izvođača radova i medija. Puštanjem vode u akumulacijsko jezero simbolično je obilježeno puštanje u funkciju cijelog sustava, čemu su prethodili prigodni govori.

Vrijednost projekta iznosi oko 122 milijuna kuna, a financira se iz EU fondova (85 posto) i državnog proračuna (15 posto), te sredstvima Hrvatskih voda i Istarske županije.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

– Ovaj projekt navodnjavanja sjajan je primjer dobre suradnje između Hrvatskih voda, ministarstava, županije i svih ostalih uključenih u ovaj projekt. Svaka kuna uložena u navodnjavanje znači povećanje efikasnosti poljoprivredne proizvodnje a to je bitno kako bi Hrvatska smanjila svoju ovisnost o uvozu poljoprivrednih proizvoda. Ovaj i budući sustavi navodnjavanja u Istri iskorak su u tom smjeru, rekao je ministar Ćorić, dodavši da se radi o drugom sustavu navodnjavanja na području Istarske županije.

Tomislav Ćorić - Foto Tanja Kocijančić
Tomislav Ćorić – Foto Tanja Kocijančić

-Prije tri godine ugovoreni su radovi i sukladno rokovima sve je dovršeno. Na ovom području nema baš raspoloživih količina vode, pa je jedino što je bilo moguće vodu s izvorišta Gradole, kada nema potrebe turističkog sektora, privremeno skladištiti u ovakvoj akumulaciji. Ovo je jezero zapremine 865 tisuća kubičnih metara i punit će se od listopada do svibnja. Sve to će omogućiti navodnjavanje više od 500 hektara i bit će prostora i za male i za velike proizvođače. Izgrađeno je i 230 priključaka na 22 kilometara tlačne mreže, pa svatko ovdje sada ima šansu proizvoditi bolje i kvalitetnije. Ovo je samo mali dio ukupnog ulaganja. I ostali od ukupno 17 projekata navodnjavanja idu vrlo uspješno, kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

-Ovo je doista velik dan za Istarsku županiju, posebice za poljoprivrednike. Svi skupa znamo da smo se opredijelili za izvrsnost a poljoprivredni proizvodi čine jak dio našeg brenda. Svjesni smo klimatskih promjena, pri čemu poljoprivrednici ne mogu ovisiti o padalinama. Ovim novim sustavnom navodnjavanja omogućit će im se veća sigurnost, veći prinosi i kvaliteta, istaknuo je župan Miletić.

Akumulacija će se puniti kišnicom i viškom iz Butonige koji se inače znao ispuštati u rijeku Mirnu.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Izaslanik ministrice poljoprivrede i supetarski načelnik Mario Bratulić naglasio je da se radi o projektu realiziranom kroz mjeru 4.3.1. i 17 je takvih projekata koji se financiraju na razini cijele države. “Sve činimo kako bismo stvorili održivu poljoprivrednu proizvodnju ne samo u našoj županiji nego u cijeloj državi. Radi se o desecima tisuća hektara. Kroz ovaj i slične projekte u Istru kroz mjere ruralnog razvoja je zadnjih nekoliko godina uloženo više od milijardu i 200 milijuna kuna”, naglasio je Bratulić.

Mario Bratulić - Foto Tanja Kocijančić
Mario Bratulić – Foto Tanja Kocijančić

Sustav se nalazi na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 555 hektara bruto poljoprivrednih površina. Sastoji se od akumulacije površine 16 hektara i zapremnine od gotovo milijun m3 vode, crpne stanice s pumpama, trafostanice, cjevovoda, priključaka te nadzorno – upravljačkog sustava. Sustav je podijeljen u dvije visinske zone – Zona 1. koja se visinski nalazi “iznad“ akumulacije i crpne stanice te se putem pumpi osigurava potreban tlak u cjevovodima za dovod vode do krajnjih korisnika, te Zona 2. u kojoj teren pada prema moru te voda iz akumulacije gravitacijski teče do navodnjavanih parcela. 

Vodeni prostor akumulacije se osigurava izgradnjom nasipa, a puni se viškovima vode Istarskog vodovoda u zimskom periodu, kako bi se tako akumulirana voda mogla neometano koristiti u ljetnim mjesecima, čime se pozitivno utječe na: održivo i odgovorno upravljanje vodnim resursima Istarske županije; smanjenje utjecaja suša, odnosno negativnih utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredni sektor; sigurnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju te posljedično ostanak stanovništva u ruralnim područjima. 

Radi se o projektu koji će krajnjim korisnicima – poljoprivrednicima – omogućiti navodnjavanje svojih poljoprivrednih površina na ekološki održiv i isplativ način. 

Akumulacijsko jezero navodnjavat će 55 hektara - Foto Tanja Kocijančić
Akumulacijsko jezero navodnjavat će 55 hektara – Foto Tanja Kocijančić

BUJE: Književna večer s Marilenom Dužman, spisateljicom ljubavnih romana iz Ližnjana

DND Marčana organizira niz aktivnosti pod nazivom „Naša ekipa za stvaranje lipšega svita“