in

Probijena druga cijev tunela Učka. Plenković: U prometu će biti do iduće sezone

Foto Vlada RH Twitter - Proboj druge cijevi tunela Učka

Ustvrdivši kako je istarski ipsilon s tunelom Učka zasigurno jedan od najprometnijih cestovnih pravaca u Hrvatskoj, gdje tijekom ljetne sezone prolazi 30 posto turističkog prometa u državi, premijer Andrej Plenković je rekao da se time Istra četirima prometnim trakama povezuje s mrežama hrvatskih autocesta i to u istoj godini kada se to radi i s Baranjom. “To su ogromna strateška postignuća onoga što ja nazivam politikom modernog suverenizma jer je naše nacionalne zadaće bolje, brže i učinkovitije ostvarujemo s osnaženim međunarodnim položajem”, poručio je premijer Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom obilježavanju proboja druge cijevi tunela Učka, duge 5,63 kilometra. Riječ je o trenutno najvećoj infrastrukturnoj cestovnoj investiciji u Hrvatskoj vrijednoj 200 milijuna eura, a cijeli projekt trebao bi biti gotov do početka iduće turističke sezone. Cijev koja je danas probijena bit će potpuno u prometnoj funkciji već prije početka turističke sezone 2024.

„Probijanje druge cijevi tunela Učka povijesni je dan za stanovnike Istre i Kvarnera! Vrijednost projekta je 200 milijuna eura. Do 2025. dovršit ćemo izgradnju Istarskog ipsilona u punom profilu i Istru potpuno prometno integrirati s ostatkom“, izjavio je premijer Plenković.

Foto Vlada RH Twitter - Proboj druge cijevi tunela Učka
Foto Vlada RH Twitter – Proboj druge cijevi tunela Učka

Čestitao je premijer pred brojnim uzvanicima iz Istarske i Primorsko-goranske županije ministru Olegu Butkoviću i Upravi tvrtke Bina-Istra, svim radnicima i izvođačima na uloženom trudu i uspješno provedenom probijanju druge cijevi tunela Učka, kao jednom od ključnih infrastrukturnih projekata.

Foto Vlada RH Twitter - Proboj druge cijevi tunela Učka
Foto Vlada RH Twitter – Proboj druge cijevi tunela Učka

– Kao što smo u mandatu ove Vlade povezali Baranju s mrežom autocesta, tako ćemo za nekoliko mjeseci kada druga cijev tunela Učka s četiri trake stupi u promet, povezati i cijelu Istru. To je poruka učinkovitosti građevinskog sektora i odličnog partnerstva Bouyguesa s tvrtkama koje su radile na projektu. Ovo su velika strateška postignuća politike modernog suverenizma. Naše nacionalne zadaće brže ostvarujemo s osnaženim međunarodnim položajem. Na taj način, u partnerstvu sa stranim kompanijama, realiziramo projekte poput ovog, koji završetkom koncesije ostaju u 100% vlasništvu, izjavio je Plenković.

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je kako se ukupno ulaže 570 milijuna eura na potezu od Pazina do Matulja na izgradnji punog profila autoceste, objavio je Novi list.

Foto Vlada RH Twitter - Proboj druge cijevi tunela Učka
Foto Vlada RH Twitter – Proboj druge cijevi tunela Učka

Premijer je istaknuo kako je prošlotjedna važna odluka Vlade o davanju suglasnosti HAC-u za zaduženje i davanje jamstva za izgradnju autoceste od Križišća do Žute Lokve, odnosno od Doli do Dubrovnika, možda ostala u sjeni najave Vladinog paketa mjera protiv inflacije, ali je Vlada nije htjela odgađati.
 
Od drugih važnih prometnica u koje se ulaže izdvojio je, između ostalih, splitsku obilaznicu, brzu cestu Zagvozd – Imotski, cesta D-403 koja daje potpuno novu dimenziju Riječkoj luci, zatim tu je i autocesta cesta od Lekenika do Siska, Koridor Vc, brza cesta Križevci – Koprivnica, Bjelovar – Virovitica, Požega – Staro Petrovo Selo i tako dalje.
 
Zbog svih tih projekata, kazao je premijer Plenković, možemo reći da je Hrvatska mrežom autocesta i brzih cesta integrirala sve svoje županije. Dodao je kako je to dobro za razvoj, turizam, investicije i brojne gospodarske aktivnosti u svim dijelovima Hrvatske. 
“Ovo za Hrvatsku, za Istarsku i Primorsko-goransku županiju znači jednu sasvim novu kvalitetu života”, poručio je premijer Plenković i dodao da će ovaj projekt praktički zaokružiti hrvatsku cestovnu infrastrukturu najavivši kako sada slijede ogromna ulaganja u željeznice.

“Danas smo svi istinski ponosni i na radnike i na izvođače, ali i ukupnu dobit koju će ovaj projekt donijeti kako Istarskoj tako i Primorsko-goranskoj županiji”, poručio je na kraju premijer.

Danas je obilježen i službeni početak radova na izgradnji punog profila autocesta od izlaza iz tunela na kvarnerskoj strani do Matulja.

Izvor Vlada RH

gradska knjižnica buje

U Bujama počeo Tjedan istarskih knjižnica – Predavanje, besplatan upis za prvašiće, knjiga Milanke Marić…

Foto Vaterpolo klub Poreč

Vaterpolo klub Poreč organizirao obiteljski dan