in

Prvi put u povijesti od cestarine naplaćeno više od 3 milijarde kuna

Prema prvim privremenim podacima za 2019. godinu na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb zabilježen je promet od 61.565.203 vozila i ukupno naplaćena cestarina u iznosu od 3.004.779.793,60 kuna. Ovo je prvi put u povijesti da je iznos naplaćene cestarine prešao brojku od 3 milijarde. U odnosu na 2018. godinu naplaćena cestarina veća je za 4,3 posto, a promet za 5 posto, izvijestili su iz HAC-a pozivajući se na privremene podatake, piše Privredni.hr.

U financijskom smislu najznačajniji prihod u 2019. godini ostvaren je na autocesti A3, u iznosu od gotovo milijardu kuna, odnosno 992 milijuna kuna.  Pojedinačno po mjesecima, najznačajniji je kolovoz, kada je naplaćena cestarina u iznosu od 475 milijuna kuna. Udio bezgotovinskog plaćanja  u 2019. godini (ENC i kreditne kartice) veći je od 60 posto. U odnosu na 2018. godinu imamo porast prometa i izvan glavne turističke sezone.

Premda je mreža autocesta u Hrvatskoj najvećim dijelom izgrađena, u HAC-u su aktivnosti usmjerene na nastavak izgradnje koridora 5C i novih dionica poput obilaznice Novog Vinodolskog te ulaganja  u pojačano održavanje cestovne infrastrukture i unaprjeđenje sigurnosnih standarda za što će tvrtka ove  godine uložiti nešto više od 600 milijuna kuna. Nastavlja se i rad na projektu novog sustava naplate cestarine kojim će Hrvatska dobiti sustav koji će se temeljiti na kombinaciji dviju suvremenih i provjerenih tehnologija; naplati putem unaprijeđene verzije ENC uređaja ugrađenog u vozilo (DSRC) i automatskog sustava očitavanja registarskih oznaka (ALPR). Time će se znatno povećati protočnost i smanjiti štetne emisije uzrokovane zastojima jer dok ručna naplata cestarine ima kapacitet oko 200 vozila po satu, novi sustav omogućuje prolaz i do 3000 vozila.

Foto: HAC / Izvor: Privredni.hr

U Hrvatskoj prosječni turist potroši 97 eura, a najveći porast zabilježen u privatnom smještaju i hotelima

U Hrvatskoj prosječni turist potroši 97 eura, a najveći porast zabilježen u privatnom smještaju i hotelima

Posljednje uprizorenje 10. jubilarnih Živih jaslica u Sv. Lovreču

Posljednje uprizorenje 10. jubilarnih Živih jaslica u Sv. Lovreču