in

Posljednje uprizorenje 10. jubilarnih Živih jaslica u Sv. Lovreču

Foto Manuel Paljuh

Nakon prva dva uspješna uprizorenja živih jaslica u ponedjeljak, 6. siječnja, na blagdan Bogojavljanja ili Sveta tri kralja, posjetitelje Svetog Lovreča dočekat će više od 150 kostimiranih sudionika u jedinstvenom ambijentu drevne starogradske jezgre.
Sveta obitelj proći će uskom ulicom do svoje štalice, dojahat će 3 kralja i darivati djetešce, a anđeo čuvar će budno paziti na malog Isusa, lebdeći iznad štalice.
Program počinje u 17 sati i traje do 20 sati na površinom najvećim živim jaslicama u Hrvatskoj.

-Doživjet ćete duh davnih vremena, podsjećajući se već zaboravljenih starih zanata, obrta i vještina. Iz neposredne ćete blizine moći pogledati domaće životinje. Rimski vojnici i stražari šetat će istarskim Betlehemom, a pastiri čuvati svoja stada i ognjišta, poručuju organizatori.
Za sve će se posjetitelje ponuditi besplatan topli čaj, kuhano vino, prirodni sok ili domaće kobasice, te fritule. Moći će se kušati tek ispečeni kruh iz drevne krušne peći, te poslušati živu glazbu ispred župne crkve, zabaviti se pored žive vatre na otvorenom a volonteri su pripremili i nekoliko novih objekata, poput izvora, funkcionalnog mlina – vodenice, a moći će se vidjeti novi postav kreativnih jaslica izrađenih od prirodnih materijala u blizini kule Funtanela, na kojoj će se odvijati radionica izrade božićnih ukrasa i čuti priče iz davnine o izradi i načinu ukrašavanja u stara vremena. Priče su namijenjene i mlađoj i starijoj populaciji.
Nekoliko entuzijasta također je izradilo i raskošne jaslice u samoj župnoj crkvi Svetog Martinasu pripremili i tradicionalne jaslice u župnoj crkvi i kući obitelji Herak.
Pored svega upotpunit će se doživljaj posjetom božićnom sajmu s autohtonim proizvodima i ručno izrađenih blagdanskim suvenirima, te pogledati u Galeriji ‘Placa’ najnoviji postav 59 fotografija autorica i autora, skupljenih u foto-udrugu KAF Sv. Lovreč .

I ne manje važno, posjet lovrečkim živim jaslicama je besplatan! Ovo je idealna prilika za obiteljski posjet u vrijeme blagdana!

Organizaciju potpisuju volonteri Svetog Lovreča, u suradnji s komunalnim poduzećem Pazenatik, Općinom Sv. Lovreč i brojnim donatorima.

Prvi put u povijesti od cestarine naplaćeno više od 3 milijarde kuna

ADVENT POREČ prepun: More ljudi oduševljeno dočekalo koncert Opće opasnosti