in

Prvo čitanje: POREČKI proračun od 301 milijun kuna jedan od najvećih u povijesti – Ni u 2020. neće biti prireza

Foto Tanja Kocijančić

Ako ga vijećnici budu usvojili u prosincu, Grad Poreč će dobiti jedan od najvećih proračuna u svojoj povijesti – 301 milijun kuna, koliko je planirano za 2020. godinu. Prvo čitanje ovog važnog dokumenta našlo se na dnevnom redu sinoćnje sjednice Gradskog vijeća, a sada vijećnici imaju pet dana za podnošenje svojih amandmana. Proračun bi se trebao usvojiti na sjednici 12. prosinca.

Prijedlog novog proračuna su na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Maloj vijećnici Grada Poreča, detaljno predstavili gradonačelnik Loris Peršurić, njegovi zamjenici Elio Štifanić i Nadia Štifanić Dobrilović i pročelnici gradskih upravnih odjela.

Gradonačelnik je istaknuo da su pri pripremi proračuna za 2020. godinu prioriteti i potrebe građana bile nit vodilja, ali i s naglaskom na daljnjem razvoju grada i još bolje gospodarske, turističke, komunalne, obrazovne, sportske i ostale rezultate.

Nastavak gradnje vrtića, obnova rive koja će startati idući tjedan u prvoj fazi od carinskog gata do kavane, realizacija projekta „La mula de Parenzo“, električni bus za gradskih prijevoz, zadržavanje visokih standarda u školstvu i zdravstvu, ulaganje u komunalnu infrastrukturu radi širenja gospodarskih zona i još mnogo toga gradonačelnik je istaknuo kao najvažnije za iduću godinu. Tu valja naglasiti za građane još jednu važnu informaciju – bez obzira na sve, Poreč i dalje neće imati prirez.

Porečka riva na potezu od carinskog gata do kavane

Gradonačelnik je nakon toga detaljno obrazložio proračun, podijelivši ga u nekoliko poglavlja.

UREĐENJE RIVE I NOVI VRTIĆI

Nakon što je u protekle tri godine Grad Poreč samostalno izgradio dvije nove osnovne škole sa sportskim dvoranama za ukupno 700 učenika, nove jaslice u Velom Maju, te počeo izgradnju vrtića u Dračevcu za koji je ostvareno sufinanciranje iz EU fondova, izgradnja vrtića i dalje ostaje jedan od prioriteta. Tako je u planu za 2020. godinu izgradnja novog vrtića i jaslica u Žbandaju, jer potrebe i interes postoji, pogotovo uzmemo li u obzir da smo jedan od samo desetak hrvatskih gradova koji bilježe porast broja stanovnika i pozitivan prirodni prirast.

-Osim velikih infrastrukturnih projekata, ove godine pokrećemo jedan od najvećih projekata u starogradskoj jezgri – uređenje dijela gradske rive. Ovim projektom uredit će se najširi dio rive, koji je i dosad okupljao veliki broj manifestacija, t će se taj prostor učiniti prohodnijim, funkcionalnijim i modernijim. Vjerujem da naš grad zaslužuje više od asfaltirane rive i siguran sam da će ovaj projekt promijeniti vizuru grada i prvi dojam kako kod naših sugrađana, tako i kod brojnih gostiju, naglasio je gradonačelnik.

ODRŽAVANJE VISOKIH NADSTANDARADA U ŠKOLSTVU, ZDRAVSTVU I BRIZI O STARIMA

Iako zdravstvo doista nije u ingerenciji gradova, već nekoliko godina ulaganjem u zdravstvo Poreča i županije osiguravamo nadstandarde. Govorimo nadstandard, iako bi to svugdje trebao biti standard. Dakle, Poreču ima nešto što brojni drugi nemaju.

-S gotovo milijun kuna godišnje osigurat ćemo nadstandard u hitnoj pomoći, tako što ćemo s općinama Poreštine i velikim turističkim tvrtkama osigurati dodatne timove hitne pomoći. Nastavljamo s financiranjem stanovanja liječnika hitne, ginekologinje i voditeljice biokemijskog laboratorija, kao i za smještaj policijskih službenika u Poreču. Dodatno, izdvojit ćemo i 150 tisuća kuna za nabavu ginekološkog ultrazvuka porečkom Domu zdravlja.

Uz to, iduće godine povećana su sredstva i za funkcioniranje Centra za rehabilitaciju Veruda – ispostave Poreč, Zdravog grada Poreč, Doma za starije i nemoćne osobe Poreč i subvenciju smještaja korisnika u Domu, te sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja svima porečkim umirovljenicima u iznosu od po 50%, za što izdvajamo preko milijun kuna godišnje.

Dodajmo tome kako s gotovo milijun kuna godišnje stipendiramo stotinjak učenika i studenata s najvećim stipendijama u zemlji, a povećana su i sredstva za produženi boravak u školama na 2,6 milijuna kuna, kao i za asistente u nastavi na 660 tisuća kuna, a izdvajamo i veća sredstva za prijevoz učenika zbog odvoza nakon 5.,6., i 7. sata, nanizao je Peršurić.

ŠIRENJE GOSPODARSKIH ZONA, POVEĆANJE POJEDINAČNIH POTPORA PODUZETNICIMA

Odlično se pune poduzetničke zone, pa se došlo do faze da ih se mora proširiti.

-U proračunu smo predvidjeli sredstva za izgradnju cesta i postavljanje sve potrebne infrastrukture, kako bi opremili poduzetničke zone Facinka i Buići – Žbandaj.

Sredstva su osigurana i za dodatno povećanje ukupnog iznosa kao i pojedinačnih potpora poduzetnicima. Nastavljamo sa projektima posebno usmjerenima na mlade poduzetnike i žensko poduzetništvo, te ćemo i dalje organizirati događanja u cilju promicanja i razvoja porečkog obrtništva i poduzetništva. Financijski ćemo i dalje podržavati udruge u poljoprivredi, za koje se povećava ukupan iznos u proračunu na 250.000 kuna. Nastavljamo sa sufinanciranjem razvoja poljoprivrede kroz Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma, „Domaću web tržnicu“ kao i projekte Instituta za poljoprivredu i turizam (npr. projekt „Upiši poljoprivrednu školu“). Poljoprivredu se nastavlja podržavati i kroz razne projekte na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini u kojima Grad aktivno sudjeluje.

Za Dom obrtnika izdvojili smo 840 tisuća kuna kao pomoć pri otplati kredita, a napominjemo da Grad je i dalje jedan od gradova bez prireza, naglasio je sindako.

ULAGANJA U KOMUNALNU INFRASTRUKTURU

Svake godine Poreč bilježi značajna privatna i javna ulaganja u infrastrukturu. Osim velikih infrastrukturnih projekata, značajna sredstva ulažu se i u više stotina manjih projekata po svim mjesnim odborima – od nogostupa, igrališta do parkirališta. I iduće godine plan je nastaviti sa sufinanciranjem obnova zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri, a dovršava se i elaborat urbane opreme. Tu su i ostala infrastrukturna uređenja poput asfaltiranja prometnica, nogostupa, izgradnje  dječjih igrališta, postavljanje preko 1.100 novih rasvjetnih tijela… 

-Projektiramo infrastrukturu po neizgrađenom građevinskom području i omogućujemo gradnju sukladno urbanističkom planu, a u planu je i dovršavanje prostornog te generalnog urbanističkog plana.

Najavljeno je da će manifestacije van glavne turističke sezone ostati jedan od prioriteta gradske uprave, na čemu će nastaviti suradnju s privatnim sektorom i TZ-om. Projekt „La mula de Parenzo” i realiziranje šire priče o toj gradskoj legendi jako lijepo napreduje, a osmišljavaju se i novi projekti za povećanje kvalitete ponude, uz formiranje turističkog klastera, naveo je gradonačelnik.

EU PROJEKTI

-Politika Grada je da se prijavljujemo na sve otvorene natječaje i da u svakom trenutku budemo spremni prijaviti nove projekte. Naravno, pritom sagledavamo prioritete kao i utjecaj rezultata pojedinog projekta na razvoj grada i korist lokalne zajednice. Ove godine, kroz prijave moguće nam je ostvariti ukupno gotovo 30 milijuna kuna prihoda temeljem projekata financiranih iz fondova EU, uz gradsko sufinanciranje od nešto više od 10 milijuna kuna. Kao financijski najznačajniji pritom se ističu: unapređivanje infrastrukture izvaninstitucijskih oblika skrbi i službi podrške starijim osobama, strateški prekogranični projekt s partnerima iz Italije usmjeren na sprječavanje opasnosti od poplava u gradu uzrokovanim velikim količinama kiše, projekti za potrebe komunalnog društva Usluga Poreč (sanacija odlagališta Košambra, nabava komunalne opreme i specijalnih komunalnih vozila, izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom), već ranije spomenuta izgradnja dječjeg vrtića u Dračevcu, sanacija palače Sinčić te niz projekata prekograničnog karaktera, a širokog su spektra – od projekata u kulturi, ekologiji, nabava električnih vozila, uređenje starogradske jezgre, nanizao je gradonačelnik.

VIŽINADA priprema novu odluku o ljetnoj zabrani izvođenja građevinskih radova – mještani pošaljite svoje prijedloge!

“Bolesni rođak joj htio donirati stotine tisuće eura” – Starica prevarena putem Facebooka