in

Ugostitelji kroz akciju „5 DO 12” organiziraju tihi prosvjed

Ilustracija Pexels

Akcija „5 do 12” održati će se 10. rujna kada će ugostitelji, s početkom u 5 do 12 sati, zatvoriti svoje objekte na 60 minuta, čime će poručiti kako taj sat vrlo lako može postati i znatno dulji vremenski period, čime zaposlenje gotovo 60.000 ljudi samo iz ugostiteljske grane dolazi pod znak pitanja.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre (UUKI) , uz podršku Nacionalne udruge Ugostitelja i Udruge Glas poduzetnika, organiziraju mirnu prosvjedu akciju „5 do 12” kojom simbolički žele ukazati kako je doista 5 do 12 za gospodarstvo, te poručiti odgovornim institucijama ove države kako bez novih koraka ka spasu poslovanja gospodarstvenici, a posebice ugostitelji, neće moći sačuvati radna mjesta.

Pritom ne tražimo besplatan novac, već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice kako bismo konsolidirali poslovanja” ističu iz Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Mjere za očuvanje radnih mjesta spasile su naše djelatnike od odlaska na Zavod. Donesene mjere sačuvale su brojna radna mjesta do početka turističke sezone, koja je zbog povoljne epidemiološke slike privukla mnoge turiste. Kupljeno je još malo vremena. Ali zima dolazi – naglašavaju iz Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre te dodaju kako mjere nisu spasile njih kao gospodarstvenike, a među njima i one koji podnijeli najteži udarac od svih – povremeni putnički prijevoz, event industriju i ugostitelje.

Nastojeći održati nivo ugostiteljske ponude na koju su naši gosti navikli dolazeći k nama, iscrpili smo većinu svojih resursa. Najavljena povoljna kreditiranja koja će država osigurati gospodarstvenicima ostala su kule u zraku. Pristup bilo kakvoj kreditnoj liniji je blokiran. Sve ovo upućuje kako je kolaps djelatnosti čiji smo faktori, a i mnogih drugih – ne samo onih vezanih uz ugostiteljstvo, samo odgođen s travnja na studeni” naglašavaju iz Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Također iz Udruge su proveli anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske, a u kojoj su ustanovili kako gotovo 60% ugostitelja bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.

Iz navedenih razloga, a svjesni ozbiljnosti situacije koja nas neizbježno očekuje, ugostitelji Kvarnera i Istre pokrenuli su akciju „5 do 12” kojim simbolički planiraju ukazati kako je doista 5 do 12 za gospodarstvo, te poručiti odgovornim institucijama ove države kako bez novih koraka ka spasu poslovanja gospodarstvenici, a posebice ugostitelji, neće moći sačuvati radna mjesta.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre prema Vladi i resornom ministarstvu izlaze sa sljedećim zahtjevima:

  • porezno rasterećenje po uzoru na konkurentne države u regiji, kojem su pribjegli svi izuzev Hrvatske
  • spuštanje PDV-a na kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića na 13%
  • potpore kroz kredite za likvidnost, sukladno obećanom (HAMAG)
  • potpore kroz kredite za investicije sukladno obećanom (HBOR)

Izvor Hrturizam.hr

SKLISKA CESTA I BRZINA ugasile život 78-godišnjaka u Vodnjanu

TAR/NOVIGRAD: Mali stolnotenisači završili pripreme