in

Vlada ima u planu intervenirati zbog novog poskupljenja goriva

Foto Pexels

Premijer Andrej Plenković kazao je da Vlada ima zakonske osnove i da je već intervenirala u marže i trošarine. Još uvijek postoji prostor u tom pogledu i raspravit će tu situaciju. Čut će procjene ministarstava gospodarstva i financija i donijeti odluke koje su najbolje za hrvatske građane, poručio je.

Po završetku jučerašnje svečane sjednice Županijske skupštine u Osijeku, predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama.

Upitan o rastu cijena goriva, premijer je kazao da Vlada ima zakonske osnove, odnosno uredbu i da je već intervenirala u marže i trošarine.

“Još uvijek postoji prostor u tom pogledu i danas popodne ćemo na Užem kabinetu Vlade raspraviti tu situaciju. Čut ćemo procjene ministarstava gospodarstva i financija i donijeti odluke koje su najbolje za hrvatske građane”, poručio je.

Dodao je da su trošarine i marže dva elementa u kojima Vlada može intervenirati i to će činiti dokle god ima prostora i potrebe.

Ispunjavanje kriterija za ulazak u europodručje plod sustavnog rada hrvatske Vlade

Osvrnuo se i na vijest da je Hrvatska spremna za ulazak u europodručje, istaknuvši da su ta izvješća plod sustavnog rada hrvatske Vlade koja je donijela Strategiju za uvođenje eura u svibnju 2018. godine.

“Ispunili smo kriterije pet dana nakon zadnjih parlamentarnih izbora. Prepoznala se činjenica da je Hrvatska izašla iz makroekonomskih neravnoteža, da smo u okvirima referentne stope što se tiče inflacije i da smo ispod 3 posto proračunskog deficita. Sve je to dalo argumente Komisiji da nam da tako pozitivnu ocjenu”, kazao je Plenković, dodavši da euro stupa na snagu temeljem našeg zakon 1. siječnja 2023.

Podsjetio je i da će od 5. rujna biti dvostruko isticanje cijena, a do 15. siječnja paralelno će se koristiti kuna i euro.

“Sad je jedino važno da sve udruge za zaštitu potrošača i ostali akteri, osobito poslovna zajednica,  prate da nema lova u mutnom i da ta tranzicija teče normalno i primjereno kao i u ostalim državama te da uvođenje eura bude na korist hrvatskoj ekonomiji i građanima”, poručio je Plenković.

Izvor Vlada.hr

Foto Stolnoteniski klub Tar

TAR: Brojne medalje za stolnotenisače, slijede pripreme za ljetni kamp

upravna zgrada usluga odvodnja poreč

Usluga Poreč zapošljava – U tijeku natječaj za 9 radnih mjesta