in

Vlada o cijenama u trgovinama, poskupljenju pošte i telekoma

Foto Pixabay - Ilustracija

Ministar Davor Filipović rekao je nakon sjednice Vlade da su od trgovačkih lanaca zatraženi popisi s cijenama, koje će građani moći uspoređivati. Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković je rekao da univerzalne usluge u pošti neće poskupjeti, a ne očekuje ni rast cijena usluga telekoma.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je nakon sjednice Vlade da su od trgovačkih lanaca zatraženi popisi s cijenama, koje će građani moći uspoređivati.

Izvijestio je kako je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ovaj tjedan poslalo dopis prema 10 najvećih trgovačkih lanaca od kojih je zatraženo da dostave cijene 80 artikala za cijelu prošlu godinu te da im svaka dva tjedna dostavljaju te podatke kako bi se prezentirale građanima na jednom mjestu da ih mogu uspoređivati.

U razgovoru su, kako je kazao, svi trgovački lanci rekli da će te podatke dostaviti i nada se da će na takav način omogućiti građanima da vide “tko je prema njima bio ok a tko ne u ovoj krizi”.

Na pitanje zašto se odustalo od zamrzavanja cijena rekao je kako se nije odustalo od onog što se najavljivalo nego se iz sadašnjih nalaza vidi da dobar dio poslovnih subjekata vraća cijene sukladno odluci Vlade.

“Procijenili smo da u ovom trenutku treba pojačati nadzore, a onda će se vidjeti hoće li se ići u smjeru drugačijih mjera”, istaknuo je Filipović.

Najavio je kako će nadzori i dalje biti kontinuirani.

Svi trebaju vratiti cijene na one od 31. prosinca lani

“Vidimo li da postoji potreba da poduzmemo neke druge mjere mi ćemo to napraviti”, istaknuo je te dodao kako je poruka svima da trebaju vratiti cijene na one od 31. prosinca lani.

Na novinarsko pitanje je li Vlada bila naivna kada je vjerovala da će trgovci, ugostitelji, frizeri, samo preračunati cijene iz kuna u euro, odnosno da ih neće dizati, Filipović je odgovorio kako sve poslovne subjekte promatraju kao partnere i ne može se unaprijed raditi restrikcije ili nekoga kažnjavati.

Napravljen je cijeli proces, uveden je zakon o euru, dane su smjernice i sada kad se vidjelo da ih se neki ne drže. Vlada koristi sve što ima na raspolaganju”, rekao je napominjući kako nikome nije u interesu da mu porezna ili carinska uprava ne izlazi iz prostorija.

Filipović vjeruje da će poslovni subjekti koji su digli cijene, a nisu trebali, vratiti cijene na razinu od 31. prosinca. U protivnom, kako je kazao, Vlada ima sve mehanizme na raspolaganju kao i dodatne poteze koje može povući.

Butković: Pošta neće poskupjeti, sastanak s telekomima idući tjedan

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je rekao da univerzalne usluge u pošti neće poskupjeti, a ne očekuje ni rast cijena usluga telekoma.

“Iako je HAKOM odobrio pošti povećanja cijene, što su kao potrebno tražili još prošle godine, s obzirom na cijelu situaciju toga neće biti”, kazao je Butković.

Na pitanje hoće li neki iskoristiti indeksaciju za povećanje cijena zbog inflacije, poput telekoma, ministar je kazao da je razgovarao i s telekomima.

“Mnogi od njih koriste mjere Vlade koji su i njima dobrodošle oko cijena energije i sada razgovaramo s njima oko najavljenih 10 posto povećanja cijena, ali do toga vjerojatno neće doći”, odgovorio je Butković, koji smatra i da nema razloga za povećanjima cijena.

Najavio je i da će o tome s telekomima još razgovarati na sastanku idući tjedan, dodavši kako je i ministar gospodarstva Davor Filipović razgovarao s njima i misli da do povećanja cijena neće doći.

Izvor: Hina/Vlada

branitelji poreč udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata

Izborna Skupština porečkog ogranka UDVDR – Izabran novi predsjednik

ljekarna apoteka ilustracija foto pixabay

Dežurne ljekarne u Poreču u siječnju i veljači