in

Župan Miletić: Za poticanje istarskog gospodarstva više od 550 tisuća eura

Ftoo Pixabay - Ilustracija

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), Istarska županija je pri samome vrhu po broju pravnih osoba, trgovačkih društva te obrta i slobodnih zanimanja, dok je prva po broju tvrtki u privatnom vlasništvu. Naime, na kraju prošle godine u Hrvatskoj je bilo ukupno 293.791 registriranih pravnih osoba, odnosno 177.120 aktivnih, od čega je trgovačkih društva 215.239, a obrta i slobodnih zanimanja gotovo 97 tisuća. Gledano Istarsku županiju, u promatranom razdoblju bilo je 21.778 pravnih osoba, od čega 17.746 trgovačkih društava. 

Kako nadalje pokazuju tablice DZS-a, na računa li se Grad Zagreb, pet najjačih županija po broju pravnih osoba u prerađivačkoj industriji su Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska i Varaždinska županija. U građevinskom sektoru najviše je pravnih osoba u Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a u poljoprivredi u Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. U ICT sektoru najviše je pravnih osoba u Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj i Istarskoj županiji.

Komentirajući najnovije pokazatelje, istarski župan Boris Miletić je izrazio zadovoljstvo što se naša županija svrstava u TOP 5 u svim kategorijama, te je istaknuo da Istarska županija svake godine provodi razne mjere i programe s ciljem poticanja daljnjeg razvoja istarskog gospodarstva.

„U proračunu za 2024. osigurano je 270.000,00 eura za dodjelu nepovratnih financijskih potpora za poticanje razvoja poduzetništva, 89.000,00 eura za potpore za zapošljavanje osoba s invaliditetom, 70.000,00 eura za poticanje i razvoj ICT sektora, a kontinuirano sufinanciramo i kamate na poduzetničke kredite temeljem programa Poduzetnik-Istarska županija za što je predviđeno 65.000,00 eura.

Spomenimo i da se u sklopu programa „Zelena tranzicija Istarske županije“ u 2024. godini planira iznos od 30.000,00 eura za poticanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za privatni sektor i 40.000,00 eura za gospodarski sektor, objavila je Istarska županija u priopćenju.

trgovina

Istra: Pogledajte koje trgovine rade u nedjelju 25.2. u Pazinu, Poreču, Višnjanu, Puli, Cerovlju i Rovinju

elena uljančić loris peršurić

Poreču gotovo milijun eura za energetsku obnovu Zavičajnog muzeja Poreštine