in

Poreču gotovo milijun eura za energetsku obnovu Zavičajnog muzeja Poreštine

Foto Grad Poreč

Uspješnom prijavom projekta Gradu Poreču i njegovoj ustanovi Zavičajni muzej Poreštine odobrena su bespovratna europska sredstva u iznosu od 921.717,88 eura za energetsku obnovu kompleksa Muzeja.

Foto Grad Poreč - Obnovljena Palača Sinčić - sjedište Zavičajnog muzeja Poreštine
Foto Grad Poreč – Obnovljena Palača Sinčić – sjedište Zavičajnog muzeja Poreštine

Podsjetimo, projekt „Energetska obnova kompleksa zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio Parentino“ prijavljen je na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“ Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Ministarstva kulture i medije. Dobivenim sredstvima obnovit će se zaštićeno kulturno dobro, a mjerama energetske obnove kao što su zamjena vanjske stolarije, sustava grijanja i hlađenja ugradnjom dizalice topline te sustavom klimatizacije prostora i prilagodbom elektroinstalacija, energetski će se obnoviti 1538 m2 građevinske bruto površine te postići ušteda u godišnjoj potrošnji primarne energije od 77 %.

„Obnova Zavičajnog muzeja Poreštine jedan je od glavnih projekata kulturne politike Grada Poreča-Parenzo, a provodi se u fazama s ciljem kompletne rekonstrukcije zgrade te uređenja novog stalnog muzejskog postava. Samom građevinskom obnovom grad dobiva dodatnu vrijednost i pokazuje brigu prema vlastitoj baštini i na tome zahvaljujem svima uključenima kako u ovaj, tako i u sve druge projekte, posebno jer se toliki rad i trud u pozadini nekad i ne vidi, a izuzetno je važan. Zahvaljujemo Ministarstvu i EU koji su prepoznali važnost ovoga projekta“, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Energetskom obnovom kompleksa zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine poboljšat će se energetska svojstva zgrade te će se, osim evidentnih ušteda toplinske i električne energije i ušteda na održavanju, u konačnici povećati i kvaliteta boravka i rada, osiguravati zdravi unutarnji klimatski uvjeti uz produljenje životnog vijeka zgrade i podizanje ukupne vrijednosti baštine. Planirani dovršetak radova je 20 mjeseci od potpisivanja ugovora.

„Značajna europska sredstva koja smo dobili uvelike će pomoći u ostvarenju našeg cilja, a to je da porečki muzej postane reprezentativna kulturna ustanova i što prije otvori za javnost novi stalni postav. Ovo je povijesni trenutak za našu ustanovu, koja ove godine slavi 140. obljetnicu postojanja, jer istovremeno s energetskom obnovom Palače Sinčić radimo na projektima sanacije i uređenja stalnih postava Romaničke kuće i Memorijalne kuće Joakima Rakovca. Naša je dužnost brinuti o kulturno-povijesnoj baštini koja je, među ostalim, važan dio turističke ponude Poreča“, istaknula je ravnateljica porečkog muzeja Elena Uljančić.

Ovom su projektu prethodila opsežna konzervatorsko-restauratorska istraživanja, koja su uključivala istraživanje žbuke interijera i eksterijera, drvne građe, kamenine, metala, štukatura i oslika, što je rezultiralo izradom brojnih elaborata i projektne dokumentacije u čijoj izradi je sudjelovao multidisciplinarni tim stručnjaka. Tijekom proteklih godina konsolidirana su temelja i riješeno pitanje kapilarne vlage u prizemlju, potom je sanirano krovište i međukatne konstrukcije glavnih salona prvog i drugog kata te potkrovlja i bočnih prostorija u potkrovlju, čime je riješen problem statičke ugroženosti zgrade i zadovoljen suvremeni standard za težine u javnim muzejskim prostorijama. Uz gradska proračunska sredstva, obnovu je potpomoglo Ministarstvo kulture i medija te Regija Veneto.

Posljednja značajna investicija u palaču, vrijedna gotovo 730.000,00 eura, uključivala je obnovu žbuka i restauraciju kamene plastike na svim pročeljima kompleksa palače Sinčić. Ovim zahvatom je bilo obuhvaćeno ukupno 1.700 m2 fasade, što se nakon obnove Eufrazijane smatra najvećom intervencijom tog tipa u gradu u zadnjih trideset godina, a u potpunosti ju je financirao Grad Poreč, objavio je Grad Poreč.

radnik proizvodnja pixabay

Župan Miletić: Za poticanje istarskog gospodarstva više od 550 tisuća eura

Foto Općina Žminj

Moderne urbane klupe stigle u Žminj