in

HALMED upozorava: Puno prevara za lažne kućne testove

Screenshot

Puno prevara za lažne kućne testove, prodavao se i na tržnici u Slavonskom BroduNa tržištu trenutno su dostupni samo testovi za profesionalno korištenje.

Kućnih testova za koronavirus odobrenih od HALMED-a i dostupnih građanima na tržištu u Hrvatskoj još uvijek nema, rekla je za N1 glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić. Kućni testovi koji se reklamiraju nemaju odobrenje HALMED-a, istaknula je Šipić.

Naime, riječ je o prevari.

“U ovom trenutku nijedan test za osobnu ili kućnu upotrebu nije dostupan u Hrvatskoj. Bit će dostupan kroz sljedećih nekoliko dana u ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama.

Na tržištu su dostupni testovi za profesionalno korištenje. U pojedinim državama članicama koriste se na temelju odobrenja, kao u Austriji i Njemačkoj, međutim, takvo odobrenje ne postoji u Hrvatskoj”, kazala je Šipić u razgovoru za N1.

O zavaravajućem oglašavanju obavijestili su inspekciju Ministarstva zdravstva. “Građani će testove moći kupiti kada će bit dostupni. U postupku ocjene imamo još desetak testova”, dodala je.

Prema dostupnim informacijama, budući da je velika potražnja za kućnim brzim testovima, prodavali su se i putem društvenih mreža i webshopova. Pronađeni su lažni kineski kućni testovi čak na tržnici u Slavonskom Brodu, javlja N1. Kada budu dostupni na našem tržištu a bit će to za otprilike sedam do devet dana, moći će se kupiti samo u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama s prilagođenim uputama. Koštat će oko sto kuna.

Izvor Poslovni.hr

Božinović: Dopustit će rad restorana i unutra, produžuje se radno vrijeme i povećava broj ljudi na okupljanjima

Počinje ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji