in

ISTRA U SABORU – Nemet: Iako je Vlada onemogućila privatizaciju plaža, novi zakon i dalje štetan

Foto TZ Poreč - IDS - Katarina Nemet

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet, sudjelovala je u raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, prvenstveno naglasivši da su u javnom savjetovanju i nakon prvog čitanja Prijedloga zakona sve institucije i šira javnost prepoznale izuzetno štetnu i nedopustivu namjeru Vlade da praktično omogući privatizaciju pomorskog dobra kao jednog od rijetkih javnih dobara koji još nisu završili u privatnim rukama.

-Drago nam je, naravno, da je predlagatelj bar djelomično poslušao glas javnosti, glas razuma rekla bih čak. Znam da im nije bilo lako prihvatiti vlastitu grešku, suočiti se s time da i „oni tamo iz oporbe“ ponekad možda imaju pravo i da možda i njih ponekad treba poslušati, navela je Nemet i dodala da je dobro što je je izmijenjen sporni dio koji se odnosi na moguću privatizaciju plaža, ali kako nažalost i ovaj minimalno izmijenjeni prijedlog, ima također cijeli niz nelogičnosti, propusta, neprovedivih ili upitno provedivih, a prije svega štetnih odluka i odredbi.

Upitala je zašto Ministarstvo ne iskoristi ovu priliku donošenja ovog Zakona da napokon uredi uvođenje pomorskog dobra u katastar i zemljišne knjige te da i na ovaj način pridonese rješavanju ovog velikog problema, koji postoji već godinama. Naglasila je kako je nebrojeno puta upozoravala na to da granice pomorskog dobra nisu ucrtane u velikoj većini naših javnih očevidnika i kako to definitivno predstavlja prepreku boljem očuvanju naše obale.

Nadovezala se na obvezu predlagatelja za osnivanjem Ustanove za opravljanje pomorskim dobrom, kao i Stručni savjet za planiranje i gradnju na pomorskom dobru, što je ocijenila kao loše jer se ponovno nešto ostavlja za budućnost pa tek onda slijedi vidjeti hoće li se i kako će se to provesti. Napomenula je da je od strane struke upozorena na cijeli niz manjkavosti koji će otežati i zakomplicirati rad i redovne aktivnosti Lučkih uprava te ukazala kako je Lučkim upravama potpuno uskraćena mogućnost davanja na korištenje pomorskog dobra na kratki rok ili za manje vrijednosti.

-U praksi se često događa da Lučke uprave u Istri, ali isto tako i duž cijele naše obale, imaju upite za održavanje raznih turističkih, kulturnih i drugih primjerenih manifestacija na području pomorskog dobra, koje za taj prostor nisu ničim invazivne ni štetne. Dapače, na najbolji način valoriziraju naše gradske lučice, marine, rive. Tu su zatim i razni drugi upiti, u ljetnim mjesecima je to gotovo na dnevnoj ili bar tjednoj bazi, ali takvih primjera ima i u ostatku godine, kazala je Nemet te dodala da  su česti zahtjevi za vjenčanja na lukobranima i drugim dijelovima pomorskog dobra, snimanje filmova na području pomorskog dobra, održavanje vatrometa, privremenu, kratku prodaju prigodnih proizvoda i usluga tijekom manifestacija, postavljanje manjih reklamnih panoa na recimo jednom četvornom metru, što predstavlja malu vrijednost, kao i razne sportske manifestacije, poput regata.

Podsjetila je kako je u prvom čitanju Prijedlog sadržavao mogućnost davanja odobrenja za takve specifične slučajeve davanja, no kako je novim prijedlogom ta mogućnost ukinuta te smatra da će to u praksi izazvati niz problema. Na kraju, apelirala je na Ministarstvo i ministra Olega Butkovića da se, a budući da se Zakon brzopleto donosi,  pokušaju objektivno sagledati prijedlozi i amandmani koje će Klub zastupnika IDS-a podnijeti, a koji ni u kojem slučaju nisu predmet politiziranja, već su uistinu glas struke i glas ljudi iz svakodnevne prakse, objavio je IDS u priopćenju.

komarac

POREČ: Tretmani suzbijanja komaraca špricanjem 11. i 12.7.

Foto Umjetnička škola Poreč

LJETO U ISTRI: Češka Jitrenka i zbor Umjetničke škole Poreč koncertom okrunili suradnju